21 Okt 2008 kl: 00:00

MIn jobbtabbe: ”Jag var ung och desperat”

”Jag hade bara hunnit jobba i ett par månader på min nya tjänst som systemutvecklare och tyckte att det var underbart med eget skrivbord. Eftersom jag var en sån nätpirat ville jag koppla upp mig mot hemdatorn och hämta några grejer därifrån. För att göra det krävdes det att jag hade ett IP-nummer, och jag hade helt glömt bort vad det var.

 

Smart som jag var letade jag upp en massa sniffarprogram för att försöka hitta IP-numret – jag hackade mig alltså in på min privata dator därhemma. Jag var ung och desperat, och helt ovetande om att ledningen bevakar allt man gör i företaget.

 

Några dagar senare blev jag inkallad till chefen. De hade loggat min datoraktivitet och undrade varför jag hade olagliga hackerprogram på min jobbdator. Jag skämdes och försökte förklara att jag bara använder programmen privat för att kunna logga in på minhemdator (nu vet han att jag ”leker” under arbetstid också, nice …)

 

Eftersom jag hade skött mig bra under den korta tiden på jobbet klarade jag mig, men det var på håret. Så här i efterhand är det en ganska rolig historia, men det var inte alls kul att sitta där och bli förhörd. Det var då jag upptäckte hur allvarligt det egentligen är ute i arbetslivet, och jag hoppas att detta kan bli en varningsklocka för andra unga akademiker som är nya på sitt jobb.”

/Kim

 

Har du också en jobbtabbe att bjuda på? Mejla red@shortcut.nu. Du får självklart vara anonym!