Miljövänlig på skolan och jobbet
22 Mar 2009 kl: 00:00

Miljövänlig på skolan och jobbet

Vi bjussar på tolv konkreta tips på hur du kan miljöpimpa din vardag.

Skippa pappmuggen
Har ditt universitet eller din blivande arbetsplats bara pappersmuggar att använda under kafferasten? Idioti! Ta med dig en egen mugg hemifrån i stället. Snyggare, godare och mycket snällare mot miljön.

Bannlys bilen
Ta cykeln till skolan eller jobbet, eller bussen om det är femton minus och väldigt långt. Det borde vara skottpengar på alla som okynneskör bil bara för att de är lata.

Stäng av datorn
Stäng av skoldatorn varje dag, och hemmadatorn varje kväll. Alla tv-skärmar, servrar, datorer, dvd-spelare och så vidare slukar uppåt en tiondel av hushållens totala energiförbrukning bara genom att vara i viloläge. Det är alltså viktigt att stänga av alla prylar helt och hållet så fort du inte ska använda dem.

Använd båda sidorna
Utnyttja båda sidorna på pappret. Lär dig hur man gör när man skriver ut och kopierar dubbel­sidiga dokument, och använd baksidorna av alla föreläsningsstenciler till anteckningar.

Stanna hemma
När du får ditt första jobb och det är dags att förhandla om lön och förmåner kan det vara smart att be om att få jobba hemifrån ibland. Amerikanska forskare menar nämligen att vi sparar på miljöresurserna varje gång vi låter bli att åka till jobbet. Skillnaden är såklart störst om du bor långt bort från ditt nya jobb och planerar att ta bilen dit varje dag, men enligt forskningen skulle vi kunna spara åtskilliga kilo koldioxid om vi utnyttjar den nya tekniken och kommunicerar med våra jobbarkompisar via datorn och telefonen i stället för att ses IRL.

Ta med koppen till kaféet
Köper du mycket takeaway-kaffe på väg till föreläsningen? Ta med dig en mugg och be kafébiträdet använda den till din latte i stället för en tråkig pappersmugg. Vissa kaféer säljer till och med egna takeaway-termosar.

Tacka nej till plasten
Skippa plastpåsen och plastbesticken när du köper take­away-mat på lunchen. Om du vägrar att bära lådan i handen, kan du åtminstone använda samma plastpåse varje dag.

Bli en ljusknarkare
Sverige på hösten är onekligen mörkt och eländigt. Ännu större anledning att utnyttja det lilla solljus som finns! Solen ger 100 gånger så starkt ljus som en lampa, och ljuset är helt gratis. Sitt vid ett fönster och jobba, och låt lampan vara släckt så länge det bara går.

Släck lampan
Släck lampan även om du bara lämnar rummet för en liten stund. Den moderna glödlampan kan släckas och tändas hur ofta som helst utan att förlora livslängd. Är du sist ut från studiesalen eller datorrummet? Kom ihåg att släcka alla lampor och stänga av all elektronisk utrustning!

Go smygvego
Byt minst en lunch i veckan mot ett vegetariskt alternativ. Det har varit ganska tyst om köttproduktionens påverkan på miljön i den senaste tidens klimatdebatter. Att producera ett kilo nötkött skadar miljön mer än 25 mils bilåkning. Du behöver inte bli helvego, men att dra ner på de animaliska produkterna någon dag i veckan gör underverk!

Sluta ladda
Dra ur din mobilladdare när du har laddat klart – den drar energi även när den inte laddar.

Använd kranen
Du har hört det förut, men vi säger det igen: Köp inte mineralvatten. Investera i stället i en snygg och giftfri flaska och fyll den med vatten på skolan eller ditt nya jobb.