2 Sep 2008 kl: 00:00

Miljöhot leder till nya typer av jobb

Runt om i världen håller hela elkraftindustrin på att förändras med miljön i åtanke. Var tredje investerad dollar från riskkapitalbolagen i USA går till företag som utvecklar teknik för att reducera energiförbrukningen och minska koldioxidutsläppen. Enligt tidningen Veckans Affärer är miljöbränsle, alternativa energikällor, luftrening, koldioxidreducering och vattenreningsteknik snart lika hett som digital-tv och internetportaler var i slutet av 1990-talet. Och i Sverige kan det betyda många jobb.

– Eftersom Sverige i dagsläget är ledande inom elkraftindustrin finns det en enorm potential för nya jobb här under de närmaste årtiondena, säger Liz Adamsson, kanslichef för Power Circle, sekretariatet för svensk elkraft-teknik.

”Det finns en enorm potential för nya jobb att hämta här de närmaste årtiondena”

Helt klart är alltså att energibolagen behöver arbetskraft och miljöutvecklingen gör att det skapas helt nya tjänster.

– Miljön integreras mer och mer med det vardagliga arbetet och det kommer även nya renodlade miljötjänster. Till exempel finns det en stor framtida arbetsmarknad för energiinventering, säger Anna-Karin Härd, marknadsansvarig på Stockholms Miljöcenter.

Det känns självklart att det här öppnar dörrar för ingenjörer, men kommer ekonomer också att kunna ta del av de nya jobben? – Ekonomi och miljö går alltid hand i hand, men det är klart, man kommer nog alltid att behöva lite miljökunskaper, säger hon.

Så en ekonom med miljö-kunskaper har det väl förspänt i framtiden? – Ja, det kommer att vara framtidens garanterade jobb, säger Anna-Karin Härd.