”Miljö- och hållbarhetsarbetet syresätter hela företaget”
11 Sep 2017 kl: 00:00

”Miljö- och hållbarhetsarbetet syresätter hela företaget”

Hon är uppvuxen i Tjeckien, har bott i USA, Kanada, Norge, Danmark och nu Sverige. Sedan i våras är Katerina Holaskova miljöingenjör på Thule Group i Malmö.

– Vi har alltid något gemensamt intresse att prata om på Thule. Alla har ett aktivt liv och utför någon slags sportaktivitet vilket är väldigt kul och det gör att jag känner mig hemma här. Det, i kombination med ett gediget miljöarbete, gör att jag trivs väldigt bra på Thule.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är född och uppvuxen i Tjeckien och efter studierna reste jag till USA och Kanada för att jobba och uppleva andra delar av världen. 2010 kom jag på besök till Sverige, dit min familj flyttat, och skulle därefter fortsätta mitt äventyr i världen, men kände att det var dags att leva ett mer stabilt liv. Sverige passade dessutom mina intressen och min utbildning, människor här är medvetna och landet är framåt i miljö- och hållbarhetstänket. Sen ville jag lära mig språket som mina syskon har lärt sig.

”Kontakt med miljöambassadörer i olika länder.”

Hur ser din roll ut?

– Jag är en del av vårt miljöteam på huvudkontoret i Malmö. Miljöarbetet ligger mig varmt om hjärtat och mitt jobb går bland annat ut på att se över och följa upp våra produktionssajter inom miljö och resurskonsumtion runtom i världen. Det är ett brett jobb och jag har framförallt kontakt med våra miljöambassadörer i olika länder, vilket är väldigt roligt, säger Katerina och fortsätter:

– Vi ser också till att vi uppfyller de lagstiftningar som finns. Vi har en egen lista över ämnen som vi reglerar i våra produkter och i tillverkningen, och vi går ett steg längre. Vi tar hjälp av experter om kemiska ämnen som har stor miljö- och hälsorisk och ställer tuffare krav än lagstiftningen. Att Thule har ett helt team som jobbar med miljö och hållbarhet säger väldigt mycket om hur viktigt det är för företaget. Men ännu viktigare är att miljö- och hållbarhetsinitiativen inte bara kommer från den ”gröna” avdelningen. Det som är viktigt här är att företagets ledning är med på banan och att en del av initiativen kommer från våra medarbetare. Vi finns här för att kunna stötta dem och driva initiativen framåt.

Vad möter du för utmaningar?

– Jag har bott i Norge och pluggat som utbytesstudent i Danmark så min nordiska språkbakgrund gjorde det enklare att sätta svenskan på plats. Efter skolan jobbade som städerska och trädgårdsarbetare och då fick jag verkligen bara försöka hänga på. När jag fick mitt första kvalificerade arbete var jag redan så pass bra att även intervjun var på svenska. Att mina kollegor pratade svenska med mig redan från början gjorde att jag utvecklade språket ännu mer.