10 Jun 2014 kl: 00:00

Midroc utvecklar samhället

Lina Knutsson fick upp ögonen för Midroc efter att ha lyssnat på en gästföreläsning på Lunds tekniska högskola av Magnus Skiöld, vd på dotter­bolaget Midroc Property Development. Framåt­andan och nytänket lät så intressant att hon sökte både sommarjobb och exjobb på företaget. I dag fylls hennes dagar av både utmaningar och utveckling som projektchef för markutveckling.

Vad innebär ditt jobb?
– Jag leder fastighetsprojekt i tidiga skeden, från projektidé, förvärv av mark, planprocess fram till färdig byggrätt för vidare utveckling eller avyttring. Jag har till exempel nyligen avslutat ett projekt i Västra hamnen där jag tillsammans med kommunen, konsulter och samarbetspartners tagit fram en detaljplan för området. Det ska byggas totalt 187 hyresrätter. Nu när detaljplanen vunnit laga kraft lämnar jag över stafettpinnen till andra avdelningar för vidareutveckling.

Hur kan en vanlig dag se ut?
– Mina dagar är ofta mötesspäckade. Jag kan till exempel börja dagen på stadsbyggnadskontoret för att diskutera och bearbeta detaljplaner och senare ha ett möte på fastighetskontoret för att ta fram ett exploateringsavtal. Det roligaste och samtidigt mest utmanande med mitt jobb är att hitta lösningar för ett lyckosamt projekt och det kräver gott samarbete. Det är en häftig känsla att lyckas med det. Eftersom jag själv upptäckte Midroc via Magnus föreläsning vill jag också ut och berätta om hur kul det är att jobba hos oss. Så jag håller ibland föreläsningar på Lunds tekniska högskola.Hur skiljer sig Midroc Property Development från andra företag i samma bransch?
– Till skillnad från många av våra konkurrenter jobbar vi med allt från bostadsrätter, villor och hyresrätter till kommersiella lokaler som hotell och kontor. Vi står på flera ben och kan ta ett helhetsgrepp på ett område. Midroc som arbetsplats är också väldigt möjlighetsorienterad och vi ser alltid potential i såväl projekt som människor. Det passar mig bra, som är målinriktad, positiv och framåt.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter hos er?
– Midroc är duktiga på att lyfta upp och stötta medarbetare att ta nästa steg i karriären. Det finns flera koncerngemensamma utbildningar och kurser att gå för den som vill utveckla sin kompetens, framför allt inom ledarskap. Jag har till exempel gått en projektledarutbildning. Midroc-koncernen finns dessutom i flera delar av världen, så vill man ta sin karriär utomlands finns även den möjligheten. Jag hade en kollega här i Malmö som satsade på en internationell karriär inom Midroc. I dag bygger han hotell i Addis Abeba.

Vad har du för tips till den som är på väg ut i arbetslivet?
– Försök komma ut och jobba så mycket du kan under studierna. Innan jag kom till Midroc hade jag sommarjobbat och jobbat extra både kommunalt, statligt och privat. Du kan inte veta vad som är rätt för dig om du inte testar. Dessutom får du genom att jobba möjlighet att applicera det du lärt dig under kurserna på det verkliga livet.