Mest mat för pengarna
5 Sep 2012 kl: 00:00

Mest mat för pengarna

Äta bör man, annars … Ja då vet du vad som händer. Här hittar du enkla och nyttiga recept som kostar mindre än en påse tuggummi!

Att du i stället för att äta lunch ute ska göra matlådor har du säkert redan insett, likaså att det gäller att laga fler portioner än en när du ändå håller på. Men hur ska man tänka i övrigt?

På sajten matvett.se, som vill fungera som en motpol till alla extrema kostråd som ges, finns receptserien ” Portionen under tian”. Hanna Olvenmark, en av dietisterna som driver Matvett, förklarar hur du kan äta dig mätt på bra – och billig – mat.

– Ett bra exempel för att få ner kostnaden är att äta mycket vegetariskt. Baljväxter är till exempel mycket billigare än kött. Och så får man dryga ut maten med rotfrukter och krossade tomater som är billiga basvaror.

”En god idé att inte köpa hem mer mat än man vet att man gör av med. Matsvinnet är generellt väldigt högt, och väldigt onödigt.”

Att storhandla för att spara pengar är ett vanligt råd, men det ger inte alltid mer pengar över.

Gå alltså inte på erbjudandet ”1 för 25, 2 för 40”, om du inte är helt säker på att det i praktiken blir ”Betala för 2, ät 1”.

– Ett bra tips om man slänger mycket mat är att ha en lapp på kylskåpet där du skriver upp vad du slänger. Det är ju i princip som att kasta pengar. Sedan är det en god idé att planera sina matinköp så att man inte springer och småhandlar titt som tätt. Det leder ofta till att man köper onödiga varor.

Att anpassa sina kulinariska utflykter i köket efter säsong är också att rekommendera.

– Om du ska göra sallad behöver den inte alltid vara så flashig. Du kanske kan använda vitkål om den är i säsong. Köp inte paprika när den kostar 45 kronor/kilot. Bli en mer medveten konsument och se variationen, säger Hanna Olvenmark.

Och när suget sätter in mellan måltiderna, tänk på att även mellanmål kan bli ett ekonomiskt slukhål.

– Det är ofta dyrt i caféer. Ta med en macka hemifrån, det är bättre näring och kostar inte alls lika mycket.

 

Hannas 8 tips på mer mat för pengarna

1. Gör upp en budget för hur mycket pengar du har råd att lägga på mat. Och följ upp den! Lägger du mer eller mindre pengar på mat än du tror? Det är enklare att tänka om när du vet hur din aktuella konsumtion ser ut. Om  du tänker att 1 500 kronor är rimligt per månad innebär det att matkostnaden blir 50 kr per dag.
2. Gör matlådor i stället för att äta lunch ute.
3. Laga alltid mer än en portion och spara så att du lätt kan ta med matlåda.
4. Skippa storhandling om du ändå inte äter upp allt, men se till att inte handla i dyraste närbutiken.
5. Var inte så kräsen med variationen. Vissa veckor kanske du får äta samma sak flera gånger.
6. Anpassa inköpen efter säsongsutbudet.
7. Gör mellanmål hemma och ta med istället för att köpa i fiket.
8. Om du är kaffedrickare, ta med eget kaffe i termos – det sparar du mycket pengar på!

5 recept från ”Portionen under tian”

Mexikansk majssoppa
Köttfärssås på vin och rotfrukter
Vegetarisk kokomjölksgryta med sting
Ekologisk färswok
Vegetarisk färsås på linser