19 Sep 2008 kl: 00:00

Mer läsning för huvudet

I min förra artikel, Läsning för huvudet, rotade jag runt lite i mitt, ganska svaga, minne över vad jag kan ha läst som känns viktigt nog att tipsa andra om. Efterhand har jag blivit påmind om mer läsning som jag tror kan inspirera och/eller pigga upp. Urvalet kan också råka reflektera en av mina livsmissioner, bekämpning av cynism. Ett ämne värt hyllmeter av uppmärksamhet. Nåväl.

Här är jag, vem är du? – Om närvaro, respekt och gränser mellan vuxna och barn. Av Jesper Juul. Efter att ha läst Jesper Juul har jag blivit övertygad om att han är en av vår tids viktigaste författare och tänkare. Om alla läste och tog till sig av Juuls förslag till lösningar skulle världen bli mycket, mycket bättre. Det som på ytan ser ut att handla om råd för föräldrar i deras umgänge med sina barn är egentligen recept för moderna, människovänliga och världsförbättrande förhållningssätt människor emellan. Vuxen till barn, barn till barn, vuxen till vuxen, kollega till kollega, chef till medarbetare, president till undersåte. Jag har valt just denna bok för att den är väldigt kort. Även ni som inte läser facklitteratur i vanliga fall kommer orka med denna. Och sen hoppas jag att ni är fast i Juuls nät. Att ni vallfärdar mellan landets boklådor i jakt på mer av Jesper Juul. Glöm inte att googla. Det finns otroligt mycket av hans tankar, råd och idéer på webben.

Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work, av Paul Babiak och Robert D. Hare. Cynism är ett trist och farligt förhållningssätt. Naivitet är roligare, men om man drar den för långt blir också det farligt. Ett område där det är extremt viktigt för individer och organisationer att göra sig kvitt sina illusioner är ämnet illasinnade människor. Såna finns! Ofta har de psykopatiska drag vilket gör dem extra skadliga. Den här boken, skriven av världens främsta experter på psykopati, är ett viktigt verktyg för världens goda krafter i försvaret mot psykopaterna. Enligt boken lider 1% av världens befolkning av denna personlighetsstörning. Lider och lider förresten. Det gör de inte. Deras omgivning lider. Författarna har funnit att det bland chefer i USA:s näringsliv finns en kraftigt överrepresentation av psykopater, de utgör 3% av chefspopulationen (även om det är bättre än i USA:s fängelser där de utgör mer än 30%). Själv tror jag det saknas anledning att tro att läget skulle vara bättre i Sverige. Läs om varför dessa individer så lätt lurar till sig chefspositioner och sedan, på andras bekostnad, stiger snabbt i graderna. Boken är dessutom väldigt spännande och underhållande i all sin hemskhet.

Freakonomics av Steven D. Levitt och Stephen J. Dubner. Ekonomi är bland det tristaste jag vet. Döm då om min förvåning när jag finner att jag fullständigt trollbinds av denna bok skriven av en ekonom och en ekonomijournalist. Kanske är det för att boken egentligen handlar om statistik. Statistik kan vara roligt! Och i Freaknomics är det direkt underhållande. Underbarnet från Harvard, Steven Levitt, säger sig förstå väldigt lite om ekonomi. Hans geni består i att han kan ställa oväntade frågor. Låter rätt knäppt, men i kombination med vissheten om att incitament styr människor i allt, fungerar det! Ett exempel: genom att ställa sig frågan ”Vad har sumobrottare och skollärare gemensamt?” lyckas han avslöja det omfattande fusket i kölvattnet på det amerikanska systemet med att ge lärare lön efter vad deras elever presterar i nationella prov. Forskare över hela världen förser Levitt med sina datamängder för att få hjälp att ställa de där helt oväntade, men avgörande frågorna. Djupt imponerad, leende och med stor saknad lade jag ifrån mig den här boken efter en natts sträckläsning. Till min tröst finns det en aktiv Freakonomics-blog där Steven, Stephen och ett urval av likasinnade och likabegåvade skriver av sig.

Eftersom jag återigen så totalt misslyckades med att hålla mina läsningsrekommendationer kortfattade, klipper jag här. Det fick bli tre böcker denna gång. Men jag kan säkert övertalas att skriva fler artiklar med lästips. Ta nu och leta rätt på en bok av Jesper Juul. Bums!