3 Jul 2012 kl: 00:00

Matglädje och snabba puckar ger Jonas arbetslust

SVERIGES BÄSTA ARBETSGIVARE Du har sett tv-reklamen eller fått hem kupongerna i din brevlåda. En av dem som utvecklar kampanjerna är Jonas, chef för kampanjstrategi på Coop.

Redan i entrén andas byggnaden Coop. Sofforna i receptionen går i rött och gult, samma ton som återfinns i företagets logotyper. Ett sorl hörs från kaféet intill, där Jonas Taube precis har tagit sitt morgon­kaffe. Han är chef för kampanjstrategi­ på Coop, ett av flera affärsområden inom ­Kooperativa Förbundet.

Du började din karriär som trainee och nu är du chef. Berätta!
– Det stämmer. Jag började här som Manage­ment Trainee år 2006 och fick en gedigen utbildning i allt från marknadsföring till ­controlling. Programmet gav mig en bra inblick i organisationen. Jag tillbringade även fyra månader i våra Coop-butiker. Efter trainee­programmet började jag jobba som ­projektledare inom marknadsföring och därefter som marknadskoordinator. Sedan jag började här har jag haft runt åtta olika tjänster! Nu är jag chef för kampanjstrategi på Coop Marknad.

Hur ser dina arbetsdagar ut?
– Dagligvaruhandeln är till stor del en kampanjdriven bransch. Mitt uppdrag är att utforma våra kampanjstrategier utifrån ett kundperspektiv. Jag lyssnar på våra kunder och tittar på hur vi kan marknadsföra våra varor i olika kanaler. Det kan handla om tryckt annonsmaterial som reklamblad och tv- och radio-kampanjer. Just nu jobbar vi med vår kampanj kring Melodifestivalen, där våra ­medlemmar bland annat kan vinna biljetter.

Trivs du med ditt jobb?
– Definitivt, jag ser fram emot att gå till jobbet på morgonen. Tempot och variationen i mitt arbete stimulerar mig, när som helst kan det dyka upp oväntade saker. Ett exempel kan vara om det uppstår leveransproblem av en vara i samband med en tv-kampanj. Då måste vi snabbt hitta en lösning.

Hur skiljer ni er från konkurrenterna?

– Den största skillnaden mellan oss och andra kedjor i branschen är att vi är en konsumentkooperativ ekonomisk förening. Vi ägs av våra drygt tre miljoner medlemmar och har ett generöst återbäringsprogram där du kan få upp till fem procent i återbäring på dina inköp. Det gemensamma ägandet märks även i ­företagskulturen – vi har en öppen atmosfär där alla får komma till tals.

Men ni har även andra bolag inom Kooperativa Förbundet!

– Att tillhandahålla dagligvaror är vår huvudsakliga verksamhet, men vi arbetar även inom andra områden. Inom KF äger vi ett antal bolag med olika inriktning, bland annat Bokus och Akademibokhandeln. Börjar du arbeta här och vill utvecklas inom koncernen finns många möjligheter. •

Text: Helena Nordh