Martin och Chokladfabriken
14 Jun 2016 kl: 00:00

Martin och Chokladfabriken

Hos Chokladfabriken på Södermalm i Stockholm finns varken en chokladflod attåka båt på, några små Oompa Loompier eller en Willy Wonka som styr och ställer. Däremot finns gigantiska bunkar med ljuvligt doftande choklad, som med kärlek och gott handlag förvandlas till praliner av ett gäng duktiga konditorer ledda av Martin Isaksson.

– Det är helt fantastiskt att få jobba med något som så många älskar, som ofta konsumeras under glada former och kan förgylla allt från bröllop till en grå vardag, säger Martin.

Förutom 45 olika sorters praliner tillverkar Chokladfabriken även desserter, tårtor och glass. Här erbjuds också provningar och kurser i pralintillverkning. Kort sagt, ett riktigt paradis för alla chokladälskare.

Martins starkaste barndomsminnen från köket är när han tillsammans med sin mamma och sina tre syskon bakade pepparkakshus – varje år blev det minst åtta ätbara byggen.

– Om mitt tioåriga jag visste att jag jobbade med choklad och bakning hela dagarna hade han tyckt att det var rätt häftigt. Fast han skulle nog inte riktigt tro på det – i den åldern ville jag bli ingenjör. Men en rolig praotid på ett konditori i nian gjorde att jag bytte val.

Efter sin utbildning har Martin bland annat jobbat som konditoriansvarig på NK i Stockholm. Han har tagit flera VM- och OS-medaljer med Svenska kocklandslaget och är sedan två år tillbaka lagledare för Svenska konditorlandslaget. 1997 startade han Chokladfabriken tillsammans med sin dåvarande fru.

– Visionen var att starta ett modernt, högkvalitativt chokladställe där alla känner sig välkomna. Oavsett om du är en tioåring, en kostymnisse eller en byggarbetare ska du kunna komma hit för att äta riktigt god choklad.

I dag finns Chokladfabriken på tre adresser i Stockholm och tre i Japan. Som både delägare och chefskonditor är Martin involverad i allt från ekonomi- och personalfrågor till utbildningar och receptframtagning.

– Det finns både för- och nackdelar med att jobbet är så varierande. Det är viktigt att även hinna jobba med affärsutvecklingen, hitta nya produkter och utveckla de smaker vi har. Som egenföretagare kan mycket tid gå åt till att släcka bränder – då kan jag verkligen längta efter att stå vid pralindoppningen och bara låta händerna arbeta.