Maria har hittat hem i Texas
17 Sep 2014 kl: 00:00

Maria har hittat hem i Texas

Efter flera år som logistikchef på Atlas Copco Construction Tools AB i Kalmar var Maria Jäderberg redo för nya utmaningar. I oktober förra året packade hon resväskan för ett år av möjligheter i Texas.

Var det ett enkelt beslut att flytta till Texas?

– Nej, jag tänkte noga och länge igenom beslutet. Det var extra svårt eftersom jag har tre barn hemma i Sverige. Men jag behövde en nystart av både privata och ­professionella skäl. När jag väl kom till Texas kände jag direkt att jag hittat hem! Även om jag saknar mina barn så klart, men jag pratar med dem varje dag.

Vad jobbar du med?

– Jag är Business Analyst inom Supply Chain på Atlas Copco Mining and Rock Excavation Service, MRS, en division som är fokuserad på service och reservdelar. Jag sitter på MRS i en helt ny roll där jag bland annat ska arbeta med att utveckla processen för planering och prognostisering av reservdelar tillsammans med säljbolag, marknad och andra logistikfunktioner. Allt arbete jag gör ska på ett eller annat vis bidra till att effektivisera i försörjningskedjan för reservdelar. Just nu arbetar jag till viss del med lagerstyrning på ett av Atlas Copcos distributionscenter här i Texas.

Har du stött på några kulturkrockar?

– Det är en lite mer pratglad kultur i Texas än i Sverige. I butiker kommer folk fram hela tiden och ställer frågor om varorna som du har i korgen eller berömmer dig för din snygga jacka och så vidare. Det brukar inte hända i Kalmar i alla fall. Och jag har fortfarande inte lärt mig vad eller om jag överhuvudtaget ska svara när någon säger: ”Hi, how are you?”, haha.

Hur har Atlas Copco hjälpt till med flytten?

– Jag är på ett så kallat Magellan-uppdrag, vilket betyder att jag har en fast tjänst med placering i Sverige men är utlånad till ett Atlas bolag här i Texas under ett år. Atlas Copco har ordnat allting för mig, från resan till boendet. Jag bor i en liten tvåa nära jobbet och har fått tillgång till bil, vilket känns lyxigt! När mina barn kommer och hälsar på mig snart har företaget dessutom ordnat så att vi alla får bo på ett bra hotell.

Har Atlas Copco många internationella ­karriärmöjligheter att erbjuda?

– Verkligen, Atlas Copco är ett internationellt bolag som finns över hela världen så möjligheterna är många. Du kan söka mer eller mindre fasta placeringar i andra länder eller kortare uppdrag som en Magellantjänst. Alla tjänster utannonseras på Atlas Copcos databas ”Internal job and project market”. Jag har verkligen känt både stöttning och uppmuntran från Atlas Copcos sida i min vilja att vidga mina vyer.