Mardrömsjobben går att undvika
23 Jun 2013 kl: 00:00

Mardrömsjobben går att undvika

Sommarjobben har kanske börjat för många, men det finns ändå de som hoppar på något i sista minuten. Konkurrensen om jobben är stor och tyvärr vet långt ifrån alla vad man som sommarjobbare har för faktiska rättigheter. Många riskerar att gå med på sämre villkor för att öka möjligheterna att bli vald för den specifika tjänsten. Det är ofta svårt att förhandla om sina rättigheter när jobbet väl har börjat, därför är det viktigt att i god tid känna till vad man kan kräva.

1. Se till att få ett skriftligt anställningsavtal. Det fungerar som ett kontrakt där all information om anställningen skall finnas. Avtalet fungerar också som en säkerhet för dig som arbetstagare att arbetsgivaren lovar att följa överenskommelser om exempelvis lön, arbetstider och anställningstid. Anställningsavtalet ska innehålla:

•Arbetsgivarens namn och organisationsnummer. Organisationsnumret kan kontrolleras på Bolagsverkets hemsida.
•Ditt namn och personnummer
•Anställningens längd med startdatum och slutdatum
•Om du ska du jobba heltid, deltid eller endast vid behov
•Lön
•Yrkesbenämning
•Arbetsuppgifter

Se till att du får ett exemplar av kontraktet med båda era signaturer på!

2. Kolla gärna upp om företaget du ska arbeta för har kollektivavtal eller inte. Det kollar du genom att kontakta branschens fackförbund. Om företaget har kollektivavtal är det enda du egentligen behöver förhandla om din lön, det andra skall vara reglerat i kollektivavtalet. Du blir genom detta även försäkrad om en olycka skulle ske på din arbetsplats. Om du inte är försäkrad via jobbet, se till att din hemförsäkring täcker även eventuella skador på jobbet.

3. När du arbetar så har du rätt till tolv procent semesterersättning. Se om det uttryckligen står skrivet i ditt anställningsavtal om semesterersättningen tillkommer utöver lönen eller finns inbakat.

Än finns sommarjobb kvar – det här letar arbetsgivarna efter
Blocket har sammanställt de mest förekommande orden i sommarjobbsannonserna som beskriver de egenskaper som eftersöks hos arbetstagarna:

De mest frekventa orden i annonserna för sommarjobb*:
Erfaren (69%)
Ansvarsfull (27%)
Flexibel (25%)
Serviceinriktad (23%)
Intresserad (21%)
Noggrann (20%)
Social (17%)
Engagerad (15%)
Positiv (13%)

Många arbetsgivare söker även personer som har*:
körkort (44%)
utbildning (20%)
truckkort (16%)
kan engelska (12%)

*Analysen är beräknad på 104 annonser som underlag.