1 Mar 2008 kl: 00:00

Mardrömsfrågan på arbetsintervjun

Frågan är oundviklig: ”vilka är dina sämsta egenskaper?” För företaget som rekryterar är det viktigt att ta reda på om du passar för tjänsten eller inte. Dina svagheter säger lika mycket om dig som dina styrkor, ibland mer.

– För mig handlar det mer om hur personen bemöter frågan än den negativa egenskapen han eller hon tar upp. Om personen framstår som äkta och ärlig, säger coachen Carina Kindkvist, som också är vd för Coachhuset.

Med lite förberedelse kan du vända frågan till din fördel. Ett av de värsta svar du kan ge är ”jag har inga brister”. Det är inte trovärdigt och kan tolkas som att du döljer något. Undvik också andra genomskinliga och uttjatade svar som ”jag jobbar för hårt” eller ”jag tar på mig för mycket”. Ta istället chansen att visa att du besitter självinsikt och förmågan att lära av misstag.

– Om man jobbar med sin personliga utveckling så ser man först sina styrkor och blir stark i det. Sen har alla svagheter, men de är egentligen mer som möjligheter om man jobbar på det, säger Carina Kindkvist.

Gå inte till överdrift i ett försök att vara (över)ärlig. En arbetsintervju är inte den bästa platsen att bekänna sina värsta synder. Förbered ett ärligt, relevant och konstruktivt svar. Tänk ut i förväg vilka egenskaper du själv vill bli bättre på och tänk på exempel från tidigare erfarenheter. När frågan väl dyker upp kan du göra så här:

  • Svara direkt på frågan.
  • Ge exempel på situationer där du har stött på problem på grund av detta.
  • Förklara hur du jobbar på att bli bättre och hur långt du har kommit.