10 Jun 2014 kl: 00:00

Maquet plockar snabbt upp idéer

Maquet Critical Care är ett medicin­tekniskt företag som utvecklar och producerar ventilatorer och anestesiapparater. Annulla är chef på företagets serviceavdelning.

Berätta om ditt jobb!
– Min avdelning ansvarar för att serva, supporta och utbilda teknikerna som jobbar på våra 40 sälj- och servicebolag runt om i världen. Dessutom skriver vi alla tekniska manualer och ­installationsbeskrivningar. Eftersom våra produkter har en livslängd på allt från 10 till 30 år, är service och underhåll en viktig del av utrustningen.

Hur kom du dit du är i dag?
– När jag pluggade till civilingenjör i Lund var en Maquet-anställd inbjuden för att föreläsa om tekniken i en produkt som förser patienten med luft och medicin på samma gång. Föreläsningen gjorde mig intresserad av företaget och jag fick chansen att göra mitt exjobb på Maquet. Exjobbet lyckades bra och ledde till patent. Så med undantag för en anställning på ett konsultbolag i fem år har jag jobbat på Maquet med olika saker och på olika avdelningar sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Blandningen av teknik och människor. Jag hanterar allt från personalfrågor såsom semesterplanering och utvecklingssamtal till övergripande strategiarbete. Men det allra bästa är när vi får ­rapporter om att vårt arbete gör skillnad och räddar liv. Nu senast berättade en läkare på ett sjukhus i Asien om en för tidigt född bebis som överlevde – tack vare våra produkter. Det gör arbetet meningsfullt!

Vad gör Maquet till en bra arbetsplats?
– Maquet är snabba på att plocka upp idéer och realisera dem. Vi satsar mycket på forskning och utveckling och har nya produktreleaser varje år. Vi ser också positivt på att våra medarbetare byter mellan olika avdelningar – det främjar samarbetet och ger dig en chans att bredda din kunskap.