7 Nov 2008 kl: 00:00

Manpowerchefens heta jobbsökartips

Den personlige marknadsföraren. Det jag hade skrivit handlade om att visa engagemang och passion, när meriterna saknas, som en strategi för att få jobb.

Man kan kanske tro att Manpower har en formell syn på meriter och utbildning. Men Manpowerchefen berättade följande för mig, gällande deras interna rankningssystem för kandidater.

Efter att ha skickat in ett cv blir du graderad efter hur intressant du är som kandidat.

Om vi antar att det finns ett jobb som plåtslagare i Enköping och cv:na dundrar in kommer de att bedömas så här:

* Har du erfarenhet av plåtslageri och uttryckligen vill jobba som plåtslagare kommer du att kallas på intervju. Inget snack om den saken.

* Har du ingen som helst erfarenhet eller utbildning inom plåt, men visar att det är ett yrke som du verkligen vill ägna dig åt, kommer du fortfarande högt upp i rankingen. Bara snäppet under föregående kategori och med god chans att komma till intervju.

* Om du påstår att du kan det mesta och är öppen för att jobba med nästan vad som helst kommer du däremot att vara minst intressant, av dessa tre fall.

Det intressanta här är att en passionerad person med en klart uttalad vilja smäller högre än en ofokuserad person, som kanske både har utbildning och erfarenhet.

Och egentligen är det väl helt logiskt. Vem vill anställa någon som från dag ett bara vill komma därifrån? Kanske då bättre att anställa någon som vill vara kvar och från dag ett är intresserad av att lära sig mer om jobbet.

Så om jag ska sammanfatta Manpowerchefens råd, ska du göra följande för att öka dina chanser att få jobb: Sök inte tusentals jobb du inte vill ha. Nischa dig och fokusera på det du vill och visa tydligt vad du vill och brinner för.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pelle Mårtenson är personlig marknadsförare och grundare av CV-Skolan..

www.cvskolan.se