11 Maj 2010 kl: 00:00

”Mångfald är det bästa receptet för att lyckas”

Det fanns en tid när ett jobb på Volvo var helt otänkbart för Salomeh Tafa­zoli. Nyss hemkommen från några år som aktiemäklare och riskanalytiker i New York  var hon sugen på helt andra grejer. Men ibland får man (tursamt nog kan man väl säga med facit i hand) så snällt rätta mun efter matsäck – eller jobbanspråk efter konjunktur.
– När jag kom hem från New York var det värsta lågkonjunkturen och få företag anställde. Men Volvo lastvagnar sökte personer med nyckelkompetens och jag fick jobb där. Det är jag såklart väldigt glad för i dag, säger Salomeh.
I dag är hon truck sales process and logistics development manager – enklare uttryckt chef för logistik- och försäljningsutvecklingen. Och hon stormtrivs.
– Vissa ledare passar som till exempel personalchefer, andra når bättre resultat om de får jobba i projekt. Jag tillhör definitivt den senare kategorin, så jag kunde inte ha ett bättre jobb.

Förra året nådde Salomeh en fjärdeplats på listan över Framtidens kvinnliga ledare. Placeringen har inte fått henne att förändra sitt ledarskap – men den har höjt hennes medvetenhet om det. Allra mest värdefull var kanske vetskapen om att det var hennes medarbetare som hade nominerat henne. Salomeh blir fortfarande varm i magen när hon tänker på det, säger hon.

Salomeh beskriver sitt ledarskap som målfokuserat och resultatbaserat och hon trivs bra i projekt där saker och ting är mätbara. Med det som bas är det också lättare att ge medarbetarna frihet.
– Jag är inte intresserad av att sitta och kolla klockan och räkna det exakta antalet timmar. Skulle det vara någon som inte levererar så märks det ändå tydligt.
Viljan att leda har Salomeh haft sedan hon var liten. Som fyraåring kom hon med sin mamma och syster från Teheran till Göteborg. Viljestark och med en stor argumentationslust ville hon gärna bestämma över det mesta i tillvaron. Familjen bosatte sig i ett ”ursvenskt område, det var viktigt för mamma att vi fick samma chans som alla andra”, och det var först på gymnasiet hon kom i kontakt med andra som liksom hon var första generationens invandrare. Hon gick på Angereds­skolan, på estetisk linje.
– Det var som att kliva in i en helt annan värld och jag är väldigt tacksam för att jag har fått vara där. På skolan mötte jag människor som sa rakt ut vad de tyckte och tänkte. Det fanns en stor öppenhet. Dessutom lärde jag mig att framträda inför en publik och det har jag haft stor nytta av i jobbet. Nuförtiden kan jag nästan tycka att det är jobbigare att prata inför en liten grupp än att hålla en föreläsning.

Efter gymnasiet började Salomeh läsa internationell finans i Göteborg och efter ett par terminer på Johnson and Wales university i Miami sökte hon sig till finansbranschen i New York.
– Jag hade väldigt roligt under de åren och lärde mig oerhört mycket. Det är en viss jargong och stil i branschen och jag fick lära mig att vara hårdhudad.
Väl hemma hittade hon alltså till Volvo. Hon började som sommarjobbare, fortsatte som inköpare och försäljare av valuta på ekonomiavdelningen och blev efter det global affärsprojektledare för ett säljsystem på Volvo lastvagnar. De senaste fyra åren har hon jobbat som truck sales process manager och 2009 fick hon även ansvar för utveckling kring logistikstrategier och finansiell processutveckling. Det har varit en utvecklande och rolig tid – men de senaste åren har varit tuffa.
– Det är en helt annan sak att leda i lågkonjunktur. Det är tufft att behålla gruppens motivation när medarbetare måste sluta samtidigt som vi som är kvar får ökad arbetsbelastning. Men vi har lyckats bra. Vilket inte betyder att jag inte tycker att det ska bli väldigt skönt nu när konjunkturen ser ut att vända …
Salomeh har hela tiden arbetat väldigt medvetet för mångfald i arbetsgruppen. I dag består gruppen av lika många män som kvinnor i åldrarna 28 till 62. Också ursprunget skiftar.
– Jag är övertygad om att mångfald är det bästa receptet för att lyckas. För att kunna möta marknaden måste vi ha arbetsgrupper som speglar hur den ser ut. Visst är det lättare att driva ett gäng som fungerar exakt som man själv, men det är inte därför jag är här. Det här gör vi för att nå resultat.

Hur Salomehs ledarkarriär kommer att se ut de närmaste åren har hon ingen aning om. Hon gillar att vara chef och fortsätter gärna med det – men det är inget absolut krav. Viktigast är i stället glädjen och entusiasmen för jobbet.
– Jag älskar att vara ledig och umgås med min man, hänga med vänner och käka god mat och dricka gott vin. Men varje söndag tänker jag ändå att ”ah, vad kul att det är måndag i morgon!” Den känslan vill jag ha kvar, sedan spelar det mindre roll vad jag gör.

Salomeh Tafazoli
Titel: Truck sales process and logistics de-velopment manager
på Volvo lastvagnar.
Ålder: 30 år.
Bor: Innerstan i Göteborg.
Familj: Gift med Peter Tafazoli. Mamma, syster och hennes familj.
Ledarskapets uppsida: Att kunna påverka och prestera genom teamarbete.
Ledarskapets nersida: Att ständigt vara iakttagen.
Mest stolt över under året som gått: Gruppens prestation under lågkonjunkturen.
Några goda råd: Jobba för att du känner passion för ditt arbete, inte enbart för att göra karriär.

Foto: Jezzica Sunmo