27 Okt 2010 kl: 00:00

Många vill gå ner i arbetstid – men vågar inte

Många vill komma ifrån 40-timmarsveckan, även om det är på bekostnad av lönen. När sociologen Paul Fuehrer presenterade sin doktorsavhandling var en av slutsatserna att ledig tid värderas högre än hög lön.
– Många av mina intervjupersoner tycker de har för lite tid att ägna sig åt familjen, sociala aktiviteter och sig själva, de beskriver ”ett vardagsliv ur balans”. I ett hypotetiskt val mellan en kraftig löneökning och mer ledig tid väljer majoriteten mer tid, säger han till Dagens Juridik.

 

I sin avhandling har Fuehrer intervjuat 130 personer i Stockholm, Södermanland och Jämtland, varav de som bodde i Jämtland kände minst tidspress. Men oavsett bostadsort var det känsligt att framstå som en person som inte tar jobbet lika allvarligt som kollegorna.
– Det en stark känsla av att om jag går ner och ingen annan hamnar jag på efterkälken. Det finns en norm om hur mycket man bör satsa på jobbet, säger han till DN.

 

Känner du likadant, men vet inte riktigt hur du ska göra? Håll utkik efter vår artikel här på Shortcut om hur du gör eller fråga våra experter hur du lyckas gå ned i tid.