”Man vill inte göra bort sig i Högsta Domstolen”
13 Apr 2015 kl: 00:00

”Man vill inte göra bort sig i Högsta Domstolen”

Juriststudenterna Kristin Eickhoff och Jacob Thulesius hade knappast kunna drömma om att de under studietiden skulle få chansen att representera Lunds universitet i Högsta Domstolen. Ändå var det precis vad som hände efter att de vunnit sin delfinal i SSJM, Svenska juridiska mästerskapen.

– Jag hade hört talas om tävlingen tidigare, men hade inte alls koll på när den skulle äga rum. Sista dagen kom Kristin till mig och tyckte att vi skulle anmäla oss, säger Jacob.

Under den lokala finalen i Lunds Tingsrätt fick Kristin och Jacob agera svarande i ett fiktivt mål. De blev stämda, med andra ord. På kärandesidan satt en annan studentduo.

”Där skulle vi sitta och berätta för 50-60-åriga auktoriteter hur juridiken ser ut och fungerar. Som 23-årig student var man inte jättekaxig”

– Alla lagen var väldigt duktiga och förberedda på processrätten, så det var svårt att se vad domaren gick på. När vi slutligen stod som vinnare var det en smått komisk känsla, säger Kristin, som fram till nu tagit tävlingen med en nypa salt.

– Att processa i HD är det mest prestigefyllda uppdraget i svensk juridik, säger Jacob.

På plats i Stockholm drog det ihop sig till final. Målet var allt annat än enkelt.

– Det var något om en jägare som hade fastnat med geväret i kronan på en älg, som sedan sprang iväg. Jag kommer inte ihåg alla detaljer, men folk dog i alla fall, säger Jacob.

– Ett komplicerat mål, och justitieråden hade nog roligt när de kom på det, säger Kristin.

Studenterna var väl förberedda. Inte bara på olika paragrafer och balkar, utan också på något som inte får förbises när man ska argumentera i högsta instans.

– Vi hade övat mycket på retorik och argumentationsteknik och ville undvika att snegla ned i våra papper. Allt som indikerar osäkerhet ger motparten ett övertag och man blir genomskådad direkt om man inte har koll, säger Kristin.

Kristin och Jacob medger att de var nervösa inför uppgiften.

– Där skulle vi sitta och berätta för 50-60-åriga auktoriteter hur juridiken ser ut och fungerar. Som 23-årig student var man inte jättekaxig, säger Jacob.

Själva förfarandet gick undan. Duon lämnade sin framställan och fick bara ett tillfälle att replikera. Sedan gick processen vidare till nästa studentlag. 2014 var det Stockholms universitet som tog hem segern, men Kristin och Jacob lämnade ändå Högsta domstolen med en bra känsla i kroppen.

– Vi försökte mjölka justitieråden på vad de tyckte om vår insats, eftersom vi inte såg så många av de andra lagen. De tyckte att vi hade gjort bra ifrån oss, men det är jag säker på att alla andra också gjorde. Man gör inget halvdant i Högsta Domstolen. Det är klart att vi ville vinna, men vi är glada över att vi tog chansen att delta i tävlingen, säger Jacob.

Om SM i juridik

De Svenska Juridiska Mästerskapen är en rikstäckande tävling i processföring inför svensk domstol. Juridikstudenter från universiteten i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå är inbjudna att delta. Delfinalerna är redan avgjorda, och riksfrågan släpptes förra veckan. Den 8 maj äger själva finalen rum i Högsta Domstolen.