1 Okt 2010 kl: 00:00

”Man ska vara stolt över det man gör”

Att podcasta en lektion eller att svara på elevernas frågor på Facebook-kontot ”Fröken Anna Karlsson” hör till vardagen för Anna Karlsson, nyligen hemkommen från Sydafrika där hon korades till hela världens tredje mest innovativa NO-lärare. – Det handlar om att vara öppen för det som händer i samhället och ta in det i undervisningen, säger hon.

Vad gör dig till en Uppstickare?
– Jag är flexibel, nyfiken, modig och vågar gå emot strömmen.

Hur är det att vara uppstickare i Sverige?
– Det är klart att folk har åsikter ibland, men kan jag få någon att tänka till så är det bra. Man ska vara stolt över det man gör.

Vilket är det tuffaste hindret du övervunnit hittills?
– Jag vet inte om jag har mött så många hinder. Det är klart att jag har haft en del utmaningar, men det sporrar nog mig.

Vilka mål och drömmar har du?
– Jag är inte typen som sätter upp mål, jag tar saker som de kommer. Jag har min dröm nu, familj, häst och ett bra jobb. Men jag tror att det är bra att ha en öppenhet, att våga när chansen kommer.

Vem eller vilka inspirerar dig?
– Mina kollegor som är så himla bra och hjälpsamma. Min mamma, som också har varit lärare. Och organisationen som jag jobbar för, som har en stor öppenhet för nya idéer.

Dina bästa karriärtips?
– Ödmjukhet, samarbete och empati är viktigt för mig. Lyhördhet. Man kan göra karriär på andra sätt, men det är mitt sätt.

Vad händer för din del under 2011?
– Jag ska undervisa, sen får vi se vad som väntar runt knuten. Det är så jag har levt hittills, och det har funkat bra för mig!

Anna Karlsson
Ålder: 35 år.
Bor: I Sundbyberg.
Gör: Lärare i NO och matte på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm. Fått pris som mest innovativa NO-lärare i både Sverige och Europa, trea i världen i samma tävling (Innovative teacher award, anordnad av Microsoft).
Familj: Sambon Marcus och två söner – Birger, 6 år, och Carl, 4 år.
Intressen: Ridning, skidåkning/snowboard och segling.
Motto: Allt ordnar sig.
Dold talang: Händig.

Foto: Jezzica Sunmo

Se hela listan med Uppstickarna 2010, plats 1-25

Se hela listan med Uppstickarna 2010, plats 26-100

Läs mer om Uppstickarna 2010