”Man behöver inte vara president för att förändra”
3 Maj 2017 kl: 00:00

”Man behöver inte vara president för att förändra”

Ung Integration går ut på få svenska och nyanlända ungdomar att mötas. Samtidigt som deltagarna lär sig mer om samhället, språket och olika kulturer utökar de sitt sociala nätverk. Grundaren heter Aliya Sabir Imanli, 17 år från Helsingborg.

– Jag ville bli president när jag var liten för att jag trodde att det var enbart då jag kunde förebygga alla orättvisor. Men när jag blev äldre insåg jag att jag inte alls behöver vara president för att förändra. Det räcker med att vara 16 år och ha en konkret idé om hur orättvisor kan förebyggas och därefter jobba aktivt för att få idén att bli till verklighet, berättar hon för Shortcut.

Aliya Sabir Imanli har alltid varit väldigt intresserad av samhällsfrågor och i synnerhet integration. För ett år sedan såg hon behov på ett tillfälligt anläggningsboende för flyktingar i hemkommunen Helsingborg, och sedan dess har organisationen växt.

Läs mer: Aktieproffset: ”Var inte rädd för att misslyckas”

– Integration bidrar till ett fungerande mångkulturellt samhälle och inte minst bibehåller det demokratin. Integration handlar inte om att hjälpa, det handlar om att mötas.

I slutet av april fick hon som en av fyra unga ledare ta emot stipendiet Kompassrosen på 50 000 kronor, som delas ut av stiftelsen Ungt ledarskap. Stiftelsen var en gåva till Kungen på hans 60-årsdag och verkar för att lyfta unga ledare med ett gott värdebaserat ledarskap.

– Stipendiet har öppnat upp många dörrar för mig och jag vet att det kommer att vara en bidragande faktor för ett gott ledarskap för mig i framtiden. Med hjälp av stipendiet kommer jag att kunna lära mig hur jag på bästa sätt använder mina värderingar i mitt ledarskap – och att i framtiden arbeta med ett värdebaserat ledarskap.

Här är alla som fick stipendiet Kompassrosen 2017:

 • Aliya Sabir Imanli, 17 år, Helsingborg:

  Grundare av organisationen Ung Integration.

 • Afnan Khabiri, 24 år, Jokkmokk:

  Tränare i fotbollsklubben Jokkmokks SK

 • Andra Farhad, 23 år, Stockholm:

  Vd och grundare av Börshajen.

 • Louise Lindén, 25 år, Karlskrona:

  Grundare till Live Green och Young Innovation HUB