”Mäklaryrket är mer en livsstil än ett yrke”
10 Nov 2017 kl: 00:00

”Mäklaryrket är mer en livsstil än ett yrke”

I sju år har Andreas Yacoub jobbat som mäklare i Västerort i Stockholm. Hans stora passion för yrket och området är det som får honom att klara av tempot när både säljare, köpare och spekulanter behöver honom dygnet runt.

– Folk tror att vårt jobb handlar om att stå på visningar och se snygg ut och tjäna miljonbelopp, men så är det inte. Vi är helt provisionsbaserade. Säljer jag ingenting får jag ingen lön, vilket jag tycker är lite av charmen med jobbet, men det är många som inte vet det. Och det är mycket förarbete och efterarbete i att vara mäklare! Det är allt från deklarationshjälp till att folk ringer och klagar på städning, vilket är det vanligaste klagomålet vi får. Jag älskar mitt jobb och mina kunder, men du skulle hänga med en dag på jobbet så skulle du se, vi är allt från psykologer till flyttgubbar. Ibland skulle man vilja jobba utan kostym för man smutsar ner sig så mycket på fotograferingar där säljaren inte städat tillräckligt.

”Jag försöker hålla lördagarna lite heliga.”

Andreas blir ofta igenkänd på stan och ibland på middagar och fester får han frågor om vad han anser om dagens bostadsmarknad och vad han tror att gästernas lägenheter, som han inte alltid sett, kan vara värda.

– Mäklaryrket är mer en livsstil än ett yrke. Det är upp till var och en hur mycket man vill jobba och jag försöker hålla lördagarna lite heliga. Men ibland blir det så att en kontraktsskrivning måste ske en lördag, för även om jag är ledig fortsätter telefonen ändå att ringa. Där har jag ett problem i att jag gillar att få saker gjorda. Jag kan inte ha tre missade samtal på en helg och säga ”äh, jag ringer upp dem på måndag”. Jag vill kunna planera och det är på gott och ont.

Hur hanterar du det?

– Jag har vissa sätt att visa en liten skillnad, ibland ringer någon klockan nio på kvällen och jag tar det samtalet men då svarar jag bara ”Andreas” i stället för ”Mäklarringen, Andreas”. Ibland får jag ett sms klockan elva på kvällen och då kan jag välja att vänta till dagen efter med att svara. Jag försöker också sysselsätta mig med att vara med vänner och familj och på kvällarna spelar jag en del datorspel, då är jag helt koncentrerad på det. Och så är det skönt att åka bort utomlands, för då kan jag inte göra något. När jag är utanför Sverige kan jag svara i telefonen, men jag kan inte lösa några problem.