11 Nov 2011 kl: 00:00

Makeover: Jesper och Frida fick en helt ny stil

Flera timmars shopping med en stilexpert låter som en dröm för många. Men Frida gick in i den personliga stylingen med blandade känslor.
− Det var den roligaste men också läskigaste delen i karriärmakeovern. Att bara fortsätta att trampa på i gamla hjulspår är mycket enklare.

 

 

Mer än halva håret kapades

Och hennes mod sätts på prov direkt. Första stoppet är frisörsalongen Salong Zinq på Söder. Stilexperten Kristina Söderqvist och frisören Lena Pettersson är överens om att det är läge för en större förändring. Både för att göra Fridas person och hennes tunna, skandinaviska hår rättvisa.

 

Frida tvekar ett tag. Det handlar nämligen om en förkortning på drygt två decimeter. Till slut låter hon Lena sätta saxen i hennes långa hår.

 

Personlig styling, Karriärmakeover, Frisyr, Frisör, Zinq, Frida

 

Slutreslutatet blir otroligt bra: en längre page som slutar strax ovanför axlarna, med lite snedlugg.
− Det känns fortfarande ovant att det är så kort, men jag är nöjd med förändringen. Som tur var fick min naturliga hårfärg tummen upp av experterna och jag fick fortsätta att vara blond, säger Frida.

 

Personlig styling, Karriärmakeover, Frisyr, Frisör, Zinq, Frida

 

− Nu ser Frida både piggare och mer självsäker ut. Hon har fått en frisyr som känns modern och som verkligen passar hennes personlighet. En riktig frisyr helt enkelt! kommenterar Kristina.

 

 

Rätt färg gör hela skillnaden

Jesper hoppar frisörbesöket på sin runda med Kristina. Han är redan så nöjd med sin frisyr att det inte behövs en förändring. Största utmaningen är istället att våga sig på nya snitt och färger.
− I min jobbgarderob hänger många mörka kostymer i grått, svart och blått, och de flesta av mina skjortor är blå. Så har det alltid sett ut, säger Jesper.

Men hur trevliga de klassiska färgerna än är så sticker de inte ut, vilket är viktigt att tänka på enligt Kristina.
− Färger är ett bra sätt att göra avtryck med. Vill man vidare i livet och i sin karriär så gäller det att synas och att våga ta plats, menar hon och väljer ut en färggrann slips till Jesper på NK.

 

Personlig styling, Karriärmakeover,

 

− Den här slipsen passar året om och gör kostymen mindre formell, tipsar hon.
De går in i nästa affär där Kristina plockar fram en lila tröja åt Jesper. Han är en vårkaraktär enligt Kristinas färganalys och passar bäst i varma, ljusa och klara färger.

Personlig styling, Karriärmakeover, Jesper, Stil, Mode, Kläder

 

Även Frida är en vårkaraktär. Hennes favoritfärger är svart och vitt, men de är tyvärr inga hon ska satsa på enligt färganalysen.
− När vi gick igenom min garderob såg vi att de flesta av kläderna varken har rätt färg, passform eller stil. Men jag vet med mig att jag lägger väldigt lite kraft, pengar och eftertanke på kläder. För mig som ogillar shopping så mycket är det en helt fantastisk lyx att ha någon som följer med och ger tips och föreslår plagg. Då blir det ju riktigt roligt! Men priset måste klaffa också, säger Frida.

Men en ny stil behöver inte kosta skjortan. Accessoarer som färgsprakande sjalar kan enkelt och billigt liva upp en outfit som annars är ganska sparsmakad. Frida testar flera stycken i ”sina” färger.

 

Personlig styling, Karriärmakeover,

 

 

Tricket: Prova, prova, prova

Kristina har en lång lista med plagg Frida behöver. I rask takt betar de av den tillsammans och samlar ihop en stor klädhög av byxor, kavajer, koftor, toppar och en rock och beger sig till omklädningsrummet. Där väntar en aha-upplevelse.
− Kläderna blev ju riktigt snygga på! Jag hade aldrig valt att de här sakerna själv, säger Frida överraskat.

 

Personlig styling, Karriärmakeover,

 

Kristina håller med.
− Det är hopplöst att veta hur ett plagg verkligen ser ut utan att prova. Många kläder kan se tråkiga ut på galgen, men väl på kroppen så händer det något. Genom att prova undviker man också väldigt många felköp, tipsar Kristina.

 

 

Shoppa på rätt sätt

Att få med sig rätt kläder hem är inte alltid så lätt. Även Jesper, som gärna spontanshoppar, får sig en tankeställare under shoppingrundan.
− När jag såg hur förberedd Kristina var inför min styling förstod jag att jag behöver ändra mitt shoppingsätt. Det är viktigt att tänka efter vad man behöver, vilket snitt och material samt vilken färg plagget ska ha – och hur jag kan kombinera det med annat.

 

 

Kristina nickar.
− I en bra och kostnadseffektiv garderob ska varje plagg kunna kombineras på en mängd olika sätt. Ju fler möjliga kombinationer du kan sätta ihop, desto färre plagg behöver du ha, förklarar Kristina.

 

 

På Kristinas lista för Jesper står en brun rock. En färg Jesper ryggar lite för.
− Min mamma älskar brunt. Både jag och min syster avskyr det därmed, och har på oss allt annat än brunt, säger Jesper och lägger den till handlingarna för att fortsätta leta upp snygga cardigans och jeans.

 

 

Slutresultatet

Efter flera timmar i affärer är shoppingrundorna nu över. Resultatet är två otroligt snygga karriärtävlingsvinnare – eller vad tycker ni?

 

Karriärmakeover, personlig styling, shopping, stil, kläder, tips

 

 

 

 

LÄS MER:


Så ska du klä dig på jobbet i höst

Snygga kostymer, eleganta blusar och sköna skor. Säsongens mode passar perfekt på jobbet och intervjun.

» STOR GUIDE: Höstsnygg – så fixar du stilen 

Kristina, stil, tips, styling, klä dig rätt, modeBästa tipsen från stilcoachen

Stylisten Kristina mötte Jesper och Frida för att kicka igång deras stil-makeover.

» Dags för förändring! Ta del av Kristinas tips här!