Magnus startade företaget Mobillån
14 Mar 2009 kl: 00:00

Magnus startade företaget Mobillån

Med blinkande tv-reklam och tålamodsprövande radiojinglar gjorde Mobillån Sverige entré förra våren. Succén var omedelbar – efter bara en månad hade företaget sålt lika många sms-lån som de hoppats göra under ett helt år. Men när Konsumentverket anmälde företaget till Marknadsdomstolen för ocker, gick drevet.

– Kritiken och skriverierna kom som en chock. Vi hade inte anat vilken uppståndelse det skulle bli, säger Magnus Johansson.

Hur känns det att leda ett företag som anklagats för att lura människor?
– Det är jobbigt såklart. Bolaget blir allt mer nedsvärtat samtidigt som ens vänner ringer och undrar vad det är som står på. Men jag har hela tiden vetat att våra avgifter är inte är högre än bankernas. Nittio procent av allt som skrivits om oss i tidningarna har varit fel.

Har du aldrig tänkt att det kanske kunde ligga något i kritiken?
 – Nej. Jag sov gott om nätterna även när det stormade som värst. När jag behöver inspiration tänker jag på Jan Stenbeck. Han blev smutskastad av etablissemanget fram till sin död. Nu är han hyllad som hjälte. Jag hoppas på samma sak.

Att bli rentvådd efter döden?
 – Helst lite tidigare än så (skratt).

Hur var det att vara med i tv-programmet Plus?
 – Jag var livrädd. Sverker är känd för att gå på som en terrier och jag visste att mormor tittade. Men det blev inte så farligt, vi hamnade inte i soptunnan.

Hur har du påverkats som person av all kritik?
– Inte särskilt mycket. Däremot har jag lärt mig mycket om hur media fungerar. Jag är hela tiden orolig för vad tidningarna ska skriva nästa gång.

Har du aldrig ångrat att du valt ett jobb där du tjänar pengar på unga och utsatta?
– Mobillån behövs. Jag ser oss som en extrakompis man kan gå till när det har kärvat i ekonomin. Och våra kunder gillar oss. Under året som gått har vi fått säkert minst femtio tackbrev. Det är sånt som gör min dag, då spelar kritiken ingen roll.

Har du aldrig drömt om att rädda världen i stället?
– När jag var ung drömde jag om att bli hockeyproffs. Nu är det Mobillån jag brinner för. Men vem vet, om tio år kanske jag åker iväg och jobbar för Sida.

Finns det saker du inte skulle vilja jobba med?
– Absolut. Gränsen går vid Philip Morris. Att jobba med tobak eller vapen skulle vara otänkbart för mig.