Madeleine driver eget på Infranord
18 Jun 2014 kl: 00:00

Madeleine driver eget på Infranord

Att jobba på Nordens största järnvägs­entreprenör innebär många spännande möjligheter. Att jobba i projekt på Infranord är nämligen som att driva ett företag, fast med start- och sluttid, berättar Madeleine Segerquist. Själv började hon på företaget med att arbetsleda ute i fält. I dag, fyra år senare, ansvarar hon för entreprenad­projekt i hela region östra.

 

Hur har du tagit dig dit du är i dag?

– Jag jobbade i fyra år som arbetsledare inom väg och anläggning på Skanska innan jag 2010 anställdes som entreprenadingenjör i ett kontaktledningsprojekt på Infranord. Efter ett tag fick jag chansen att driva mitt första egna projekt. Steget kändes stort och jag tvekade till en början, men min dåvarande chef trodde på mig, gav mig stort stöd och peppade mig till att våga ta chansen. Det ångrar jag inte i dag. När tjänsten som arbetschef i region nord senare blev ledig bestämde jag mig för att söka och nu har jag gått vidare till ­region öst. Jag har alltid drivits av möjligheten att påverka och utveckla, så det kändes som en häftig utmaning. Som arbetschef ansvarar jag över allt från personal och produktion till affärer inom min region.

 

Hur satsar Infranord på unga kvinnor?

– I dag är vi fler män än kvinnor inom företaget. Den fördelningen ser man tyvärr redan under utbildningarna. Jag var till exempel ensam tjej i min klass på högskolan. Men jag tror också att det beror på att många tjejer inte har koll på vad vi faktiskt gör på Infranord. Det jobbar vi stenhårt med att förmedla, bland annat på arbetsmarknadsdagar. Även om vi är specialiserade­ på järnvägar så innebär arbetet så mycket mer än att bygga järnväg. Jag hade en praktikant för ett tag sedan­ som var inställd på att studera psykologi. Efter en sommar hos oss ute i ett av våra entreprenadprojekt bestämde hon sig för att plugga ekonomi och juridik istället. Och vi håller förstås fortsatt kontakt med henne.

 

Vad får dig att stanna på Infranord?

– Variationen, den goda stämningen och alla möjligheter. Du kan växla mellan olika uppdrag och roller, specialisera dig eller bredda din kompetens. Vi är på framåtmarsch och vill hela tiden bli bättre!

 

Madeleine Segerquist

Titel: Arbetschef Region Östra. Utbildning: Byggingenjörs-utbildning med specialinriktning projektstyrning, Luleå tekniska universitet, examen 2007.

Så sticker jag ut ur mängden: Jag sticker ut bara genom att vara ung och tjej i min bransch. Men jag hoppas att det är min entusiasm och mitt engagemang som gör att folk minns mig. Jag ger alltid 110 procent.