Lyssna dig till drömjobbet
19 Dec 2013 kl: 00:00

Lyssna dig till drömjobbet

De är inte utbildade syokonsulenter, men de är omåttligt nyfikna på hur livet kan te sig på olika jobb och hur vardagen kan se olika ut beroende på vilken karriärväg vi väljer. Vid sidan av sina egna jobb har Carl och Johan därför startat Supersyon, podcasten som ska vägleda dig rätt i jakten på det perfekta yrket.

 

 

Hur kom ni på idén med Supersyon?

– Vi ville göra ett program som är till nytta för andra människor samtidigt som det är roligt att producera. Ett program om oss själva vore fåfängt och att försöka vara roliga skulle inte funka. Vi insåg att det är bättre att göra ett intervjuprogram för att hjälpa andra. Vår behållning är att det är roligt att producera.

 

 

Vilka intervjuar ni?

– Hittills har det mest varit personer med yrken som vi själva har varit nyfikna på, en arkitekt, en marknadschef, en dietist och en fotograf, bland annat. Men våra lyssnare får gärna skicka in förslag på yrken så försöker vi ordna det.

 

 

Vilka borde lyssna på er podcast?

– Alla som inte vet vad de vill göra i livet eller som är nyfikna på olika yrken. Val av utbildning och karriär har så pass stor inverkan på livet att det kräver lite eftertanke och research. Då är det här en bra hjälp på vägen. Men vi tror att det finns en generell nyfikenhet kring olika yrken så de flesta har nog en behållning av att lyssna.

 

 

Fyller ni ett tomrum?

– Till viss del gör vi det. Som student har du ganska lite kontakt med syokonsulenter och i många fall är kontakten med arbetslivet ganska abstrakt. Vi vill ge en direkt känsla av hur en arbetsdag ser ut på olika jobb och vilken typ av personliga egenskaper som passar till ett visst yrke. Vi hoppas kunna väva in mer mjuka parametrar, inte bara utbildningen.

 

 

Varför ska jag lyssna på Supersyon?

– För att få en nyanserad och mångfasetterad bild av olika yrken och på så sätt få ett bättre beslutsunderlag när du väl bestämmer dig för ett spår. Men också för att det är trevligt och roligt att höra om andra människors jobb. Det kan också ge inspiration och tankar till dem som funderar på att byta karriär någon gång i framtiden. Ett jobb kan ju vara rätt vid en viss tidpunkt. Men sedan kan man behöva hitta rätt igen, inte minst med tanke på hur länge vi förväntas jobba i framtiden. Om du har läst på högskolan och är klar när du är 25 år och sedan ska jobba tills du är 75 år kan du nog vilja byta karriär ett par gånger. Så kommer det förmodligen att se ut i framtiden.

 

 

SUPERSYON

Podcasten Supersyon är ett nystartat projekt som hittills har publicerats i åtta avsnitt. I programmen intervjuas människor med olika jobb om sina arbetsdagar och allt runt omkring i syfte att ge inspiration och underlag inför ditt nästa yrkesval.

 

Programledare: Carl Magnus Swahn och Johan Ström. När de inte producerar Supersyon jobbar Carl med reklam och marknadsföring inom digitala kanaler. Johan jobbar som webbutvecklare.

 

Du hittar alla avsnitt på supersyon.se.