Lugn – betygen är inte allt
22 Dec 2013 kl: 00:00

Lugn – betygen är inte allt

I en ny avhandling förklarar forskaren Caroline Tovatts vad det är som avgör vem som får jobbet.

Kan kontakter vara viktigare än ­utbildning?
– En utbildning är en förutsättning om du ska jobba inom ett område som kräver högskole- eller universitetsutbildning men även om du har rätt utbildning konkurrerar du med de som har lik­-
nande erfarenheter. Är det stort tryck på jobbet du söker räcker det inte med utbildning, då underlättar det att ha rätt kontakter.

Caroline menar att en stor del i arbetslivet handlar om erkännande.
– Så fort du är inne i arbetslivet påbörjar du ditt förtroendekapital och får möjlighet att rekommendera andra. Över lag är folk försiktiga med vilka de rekommenderar och tänker noga över vem de vill gå i god för. Det är genom dina vänner och bekanta du får det jag kallar för informell kunskap. Det kan vara att du får tips om en ledig tjänst, ett kommande gravidvikariat, hur du kontaktar chefen bäst, hur du ska skriva din ansökan eller hur du ska bete dig på intervjun och så vidare. Helt enkelt vilka normer och regler som gäller på arbetsplatsen där du söker jobb.

Hur mycket makt har vi över vårt nätverk?

– Jag tror inte vi har så mycket makt att skaffa det perfekta nätverket. Det viktiga är att du söker dig till människor du trivs med och inte går ut med inställningen att du ska skaffa socialt kapital, tänk efter vad som engagerar dig och följ dina intres-
sen. Det är ditt engagemang som öppnar dörrar till kontakter, inte att mingla. Det spelar ingen roll om du har tusentals vänner på Linked­In eller Facebook, de som ska rekommendera dig måste känna dig för att våga rekommendera dig.

Tänk på att:

… det är svårt att vara strategisk när det gäller nätverk men att vara medveten om hur de fungerar är en stor fördel.

… var den du är och hitta nätverk där du passar in.

… även om en tjänst
utlyses formellt finns det inga garantier för att rekryteringen inte sker informellt.

… inte ta det personligt om du inte får jobbet. Blir du bortvald handlar det oftare om informella kontakter än att du inte är kvalificerad för jobbet.