1 Apr 2009 kl: 00:00

Luften går inte ur alla branscher

Arbetsförmedlingen bedömer att antalet syssel­satta i Sverige minskar 2009 och 2010, men att nedgången dämpas under 2010.

– Förra året var totalt sett ett bra år om man ser till jobbbyten och arbetsöppningar. I år blir det sämre, men vi har ett bra utgångsläge, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

 

 

Och visst finns det brancher som kommer klara sig bättre menar Håkan Gustavsson:

– Vi kommer alltid att vara beroende av till exempel livsmedel, läkemedel och sjukvård. Kemiteknik och delar av den privata tjänstesektorn, som IT-sektorn, är också konjunkturneutrala.

 

Även Lena Hagman, chefsekonom på Almega, tror att IT-branschen kommer klara nedgången relativt bra. Men hennes summering av 2008 är mörk.

– Den här lågkonjunkturen utmärker sig för att drabba så gott som samtliga branscher. Till slut visade endast IT- och bemanningsbranschen, samt livsmedelshandeln positiva tal för 2008.

 

Men oroa dig inte, allt är inte nattsvart. På den positiva sidan lyfter Lena Hagman fram att hushållen, genom låg inflation och räntesänkningar, kommer kunna behålla sin konsumtion på samma nivå detta år. ROT-avdraget och andra regeringssatsningar på infrastrukturprojekt kommer även hålla delar av byggbranschen ovanför ytan.