Lös bostadsbristen tillsammans med allmännyttan
20 Feb 2018 kl: 00:00

Lös bostadsbristen tillsammans med allmännyttan

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Allmännyttans traineeprogram.

Allmännyttan består av drygt 300 kommunala bostadsföretag över hela Sverige som erbjuder hyresrätter för alla. SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, är deras bransch- och intresseorganisation. Som trainee i allmännyttan anställs du på ett av medlemsföretagen och har din hemvist där under hela traineeåret. Under programmet kommer du att träffa de andra traineerna under ett flertal tillfällen för att knyta kontakter och fördjupa dig i bostadsbranschens olika områden.

Vi träffade Malin Roslund och Hibo Ali, före detta traineer, för att ta del av deras erfarenheter om hur det är att arbeta för allmännyttan. Under traineeåret jobbade Malin på förvaltningsavdelningen på Uppsalahem och Hibo inom affärsområdet Boende på Stångåstaden.

Varför sökte ni Allmännyttans traineeprogram?

Hibo: – Jag ville få in en fot i fastighetsbranschen och då kändes Stångåstaden, som är ett av SABO:s medlemsföretag, som ett naturligt val eftersom det är ett kommunalt bolag som ligger centralt i Linköping. Som byggnadsingenjör jobbar du oftast inom byggbranschen med utförandet av bostäder men jag har alltid varit mer intresserad av beställarsidan.

Malin: – Jag är byggnadsingenjör och hade från början ingen tanke på att jobba inom fastighetsbranschen. Det var först när jag såg att Uppsalahem sökte en förvaltare som jag insåg att det var det jag ville jobba med. Jag fick inte jobbet utan blev istället tillfrågad om jag ville gå Allmännyttans traineeprogram, vilket jag direkt tackade ja till.  

Berätta om rollen som trainee!

Hibo: – Syftet med programmet är att lära känna företaget och dess enheter så jag fick testa på många olika roller och arbetsuppgifter. Jag jobbade inom affärsområdet Boende där bosociala- och trygghetsfrågor var mitt huvudsakliga fokus. Mitt jobb innebar att jag arbetar nära de områdesansvariga ute på distrikten men även att jag bevakade frågorna vid ombyggnation.

Malin: – Under traineeprogrammet tillhörde jag förvaltningsavdelningen. Jag hade inte enbart en roll, utan fick testa på olika projekt. Jag hade ett huvudprojekt under året där jag bistod i arbetet att ta fram vår underhållsplan. Det handlade mycket om samordning, att hålla i möten och att ta fram rätt ritningar för våra byggnader.

Är du allmännyttans nästa trainee? Ansök här!

Ni var utspridda över hela landet, hur fick ni till en sammanhållning i gruppen?

Malin: – Vi hade fem traineeträffar under året på tre dagar vardera där vi fick umgås och lära känna varandra. Jag hade stor användning av det kontaktnätet för att få tips och råd av andra traineer. 

Hibo: – Under året tog jag till exempel hjälp av en kille i gruppen som läst en master i energieffektivisering för ett ombyggnadsprojekt som jag var involverad i. Träffarna gjorde att vi fick inblick i andra delar av branschen och på så sätt ta del av varandras kompetens.

Vad var roligast under året?

Malin: – Det var just det här med att få inblick i så många olika delar av företaget. Förutom att arbeta med övergripande frågor på huvudkontoret har jag fått testa på roller som är närmare kunderna som exempelvis fastighetstekniker. Sedan var det väldigt roligt att få åka upp till Kiruna tillsammans med de andra traineerna där vi fick höra allt om hur de flyttar stora delar av staden under den pågående stadsomvandlingen.

Hibo: – En av traineeträffarna i Sigtuna var väldigt intressant och lärorik. Temat då var kundfokus och vi fick lära oss om hur viktigt det är att bygga bostäder för alla människor – oavsett inkomst. Jag gillar också att jag som trainee fick prova på saker som jag inte skulle få ha gjort om jag hade börjat direkt i en vanlig roll.

 Vad är det bästa med att jobba för allmännyttan?

Hibo: – Att människan alltid ligger i fokus och att vi bygger för alla. På Stångåstaden hade vi till exempel ett par bostäder som vi skulle förmedla till personer som stod väldigt långt från bostadsmarknaden. Det känns bra att allmännyttan som kommunalt bolag har ett ansvar gentemot samhället.  

Malin: – Inom allmännyttan hjälper vi varandra och är väldigt generösa med att dela med oss av information. Har något av de andra bostadsbolagen kommit på något bra så kan vi använda oss av det. Vi samarbetar istället för tävlar, vilket jag föredrar. Genom att vi arbetar med att effektivisera användningen av befintliga bostäder och att vi bygger nytt får jag också aktivt vara med och minska bostadsbristen i Sverige.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Allmännyttans traineeprogram.