Lön på intervjun – så gör du
9 Aug 2011 kl: 00:00

Lön på intervjun – så gör du

Det är inte så lätt att veta när eller hur frågan ska tas upp under intervjun. Du sitter där och försöker läsa av känslan och tajmingen för att lyfta fram en viktig men svår fråga, vad ska jag få i lön? Vad tycker egentligen rekryteraren om när det lämpar sig att lyfta frågan?

När är det ok att snacka lön?

-Det är inte att rekommendera vid första intervjun. Tas frågan inte upp av rekryteraren vid en förnyad kontakt kan man fråga vilken lönenivå som är tänkt, utan att gå in på en direkt löneförhandling.
Anders Rosell, Bemanningsansvarig på Swedbank

– I den raka och öppna dialog som jag uppskattar passar frågan om lön när som helst. I vår process kommer frågan om löneanspråk upp i slutet av intervjun om den inte är utredd tidigare.
Helene Hedin, HR-konsult på skatteverket

– Du kan diskutera lön när som helst med den rekryterare som guidar dig genom intervjuprocessen. Undvik att ta upp lönefrågor med övriga intervjuare då de oftast inte vet vad lönen landar på.
Jeanette Duvebrandt, HR-champion på Google

– Ta inte upp det i början av intervjun. I slutet är det däremot helt okej att prata kring lönen. Det är ju viktigt att veta inom vilket lönespann tjänsten ligger.
Helen Siljebrand, HR-manager på IKEA