”LKAB är en ambitiös och välkomnande arbetsplats”
23 Okt 2017 kl: 00:00

”LKAB är en ambitiös och välkomnande arbetsplats”

Frida Keskitalo, sektionschef inom terminalverksamhet och Anna-Karin Ylivainio, chef för underhållsteknik berättar om ett arbetsklimat med fokus på mångfald och generöst kamratskap

Hur det är att arbeta på LKAB?

Frida: – Det är jättekul och utmanade! Vi jobbar i en industri som har funnits väldigt länge men som hela tiden utvecklas och är modern på många sätt.

Anna-Karin: – Ja, verkligen. Många tror kanske att gruvbranschen är mansdominerad och att det är svårt för kvinnor att ta sig fram här, men om jag tar vår ledningsgrupp som exempel är
nästan hälften kvinnor.

Frida: – LKAB har stort fokus på mångfald och välkomnar alla med rätt kompetens. Vi är medvetna om att ju större mångfald vi har, desto bredare perspektiv får vi.

“LKAB har stort fokus på mångfald”

Berätta om utvecklingsmöjligheterna inom LKAB!

Frida: – Jag är väldigt ny på min tjänst som sektionschef inom terminalverksamheten. Tidigare jobbade jag på ekonomiavdelningen och även om jag arbetar på samma företag känns det nästan som ett branschbyte eftersom arbetsuppgifterna är så annorlunda. Jag blev faktiskt uppmuntrad att söka tjänsten och är med facit i hand väldigt glad att jag fick och tog chansen, trots att steget från controller till terminalchef inte är helt givet.

Anna-Karin: – Jag har också ganska nyligen bytt jobb inom LKAB. Vi har en generös attityd där vi uppmuntrar varandra att våga testa på nya saker och arbetsuppgifter. Ingen förväntar sig att man ska ha full koll på allt med en gång, utan det är helt ok att fråga både en och två eller tio gånger. LKAB är en ambitiös och välkomnande arbetsplats. Utvecklingsmöjligheterna är många för den som vill.

Vilka vägar finns för karriärutveckling?

Anna-Karin: – Eftersom LKAB är ett så stort företag finns det mycket att välja på. Man kan söka andra tjänster inom företaget, och här gäller det att våga leta sig utanför sin ”comfort zone” för att utmana sig själv. Man kan också gå någon av LKAB:s många internutbildningar eller kanske till och med gå en extern utbildning för att utöka sin kompetens och sitt arbetsområde. Allt det här går man igenom med sin chef. Vi kallar det prestationsutveckling och det handlar helt enkelt om att ta tillvara på allas kompetenser och möjligheter.

Frida: – Det är också viktigt att berätta att alla medarbetare ses som en långsiktig investering och att LKAB är måna om att utveckling sker både i och utanför arbetet. Att skaffa familj och vara barnledig går utmärkt att kombinera med framsteg i karriären. Möjlighet till mentorskap ges också till ledare som är nya i sina roller, vilket jag själv fått möjlighet till och tycker är ett bra sätt att bolla tankar och frågeställningar med en mer erfaren kollega.