”Livet ska inte sittas av på ett dammigt kontor”
1 Dec 2017 kl: 00:00

”Livet ska inte sittas av på ett dammigt kontor”

Ju snabbare vi förstår att det är våra egna val som formar vår framtid, desto bättre. För mig tog det cirka 38 år innan den där magiska polletten trillade ner, innan jag kunde se bortom alla måsten och åsikter som vårt samhälle fullkomligen vimlar av. En påhittad kontext kring vad som är framgång, lycka och evig kärlek.

Ett som är säkert är att vårt arbete präglar vår livskvalité i hög grad. Om vi tar en snabb titt på de sju största undersökningarna kring lycka så ser vi tydligt att vi under vår arbetsföra ålder också är som mest olyckliga. Vi föds och har en lycklig barndom och trillar av pinnen med lyckoflaggan hissad.

”Tänk vad förbannat bra vi skulle kunna må av att jobba om vi bara struntade i andras åsikter.”

Givetvis finns det andra faktorer som också påverkar vår lycka – men det är svårt att blunda för fakta som att endast 16 procent av den svenska arbetskraften är motiverade på arbetet, enligt en undersökning av Gallup från 2013 och att den arbetsrelaterade psykiska ohälsan exploderar. Det krävs ingen Einstein för att förstå en viss del av sambandet. Men tänk vad förbannat bra vi skulle kunna må av att jobba om vi bara struntade i andras åsikter, flashiga titlar och hög lön, faktorer som oftast ändå inte är den magiska formeln för lycka.

Här kommer därför lite tips från killen med Peter Pan-komplex (vägran att bli vuxen) till dig!

1. Rannsaka dig själv och vad DU vill

Och det är kanske inte vad din mamma, pappa eller polarna vill rikta strålkastarljuset mot. Dina beslut och din genomförandekraft är din bästa kompis i allt du gör, din förmåga att gå från tanke till handling. Där kommer du springa ifrån ett helt gäng.

2. Vad är det värsta som kan hända?

Att du misslyckas? Skitballt ju, då har du verkligen gjort något utvecklande. Bara att ta nya tag och hitta något annat du brinner för och trycka plattan i mattan. Livet ska kännas och upplevas, inte sittas av på ett dammigt kontor.

3. Vi gillar att prestera och göra gott för andra!

Sociala entreprenörer duggar det tätt av nuförtiden. Så såg det knappast ut förr i tiden. Då skulle man kränga så mycket skit som möjligt till vilket pris som helst, något vårt jordklot fortfarande sotar för. Tack alla unga, ni är en så mycket bättre version av oss äldre. Fortsätt gå den vägen, kombinera att göra gott för andra med det du brinner för.

4. Annorlunda är det nya svarta!

Glöm inte att njuta av livet. Åk och surfa. Plugga på något universitet du knappt visste fanns. Kasta dig hejdlöst in i kärleksrelationer. Bli världens bästa på att jonglera. Virka så fingrarna blöder. Umgås med människor som också är och tänker annorlunda. I verkliga livet finns inga algoritmer som cementerar din världsbild och hur den bör se ut. Det är självledarskap om något.