26 Maj 2014 kl: 00:00

Liva nätverkar för jämställdhet i mansdominerad IT-bransch

2014 är IT-branschen fortfarande anmärkningsvärt mansdominerad, men i Tieto har Liva Lager hittat ett företag som tar jämställdhet på allvar och jobbar aktivt för att ta tillvara all kompetens. Utöver jobbet som projekt­ledare inom ett IT-projekt för Stockholms stad får hon tid och utrymme att engagera sig i nätverk hon brinner för.

 

Berätta om din roll!

– Alla dagar är olika och mina arbetsuppgifter är väldigt varierade. Min roll innefattar allt från att koordinera IT-projekt till att sitta med på styrgrupps­möten. Jag trivs väldigt bra, och vid sidan av alla ­vanliga arbetsuppgifter får jag tid att engagera mig inom olika nätverk. Just nu jobbar jag främst med TYPS, Tieto Young Professional Sweden, och jämställdhetsinitiativet TechEq.

 

Vad är TechEq?

– Det är ett jämställdhetsnätverk som initierats av Tieto tillsammans med Nethlight, MTGx och Tritech. Det jobbar fortfarande alldeles för få kvinnor inom IT-branschen och TechEq är ett sätt att tillsammans med resten av branschen göra något åt det.

 

Varför sökte du dig till Tieto?

– Jag hade aldrig några planer på att bli ingenjör när jag var liten, men efter gymnasiet läste jag tekniskt basår och upptäckte att det var riktigt kul. När jag besökte Tieto första gången fastnade jag för alla roliga kollegor. Jag började med ett traineeår och efter det har jag sökt mig till projekt jag själv tyckt ­verkat intressanta. Om man tar för sig har man stora möjligheter att lära sig nya saker och ­utvecklas här.

 

Hur gör du för att utvecklas i arbetet?

– Jag tror verkligen på att nätverka, det är inte bara bra för min egen skull, det gör också att det kommer­ in fler kvinnor i branschen och att den blir mer jämställd. Vi måste bli bättre på att lyfta kvinnor­ och sluta tro att det bara får plats en kvinna i ledningsgruppen. Lyckas fler kvinnor­ klättra betyder det bara att min resa mot samma mål kommer bli enklare.

 

Varför är jämställdhet viktigt för dig?

– IT driver samhället. Det är här man verkligen har möjlighet att påverka och om vi inte vill ha ett samhälle format av och för en typ av människor behövs det också en jämställd IT-bransch. I grunden handlar det om rättvisa för mig, men jämställdhet är också ett sätt att ta tillvara all kompetens. Alla vinner på det, blandade team blir mer dynamiska och tjänar dessutom mer pengar.