Linn Larsdotter är med och utvecklar framtidens vindkraft
19 Nov 2015 kl: 00:00

Linn Larsdotter är med och utvecklar framtidens vindkraft

Att Linn Larsdotter skulle söka sig just till Siemens var ett enkelt val. Här finns många olika inriktningar, och för Linn som har en energibakgrund passar det perfekt att kombinera elproduktion med hållbara distributionslösningar. I rollen som Junior Operations Manager får hon vara med och utveckla framtidens vindkraft.

Trots att Linn är ny i sin nuvarande roll – hon har bara arbetat en månad – är hon inte ny inom Siemens. Förra hösten började hon på Siemens traineeprogram, där hon under 13 månader fick testa på att arbeta inom olika divisioner.
– Det första halvåret arbetade jag inom vindkraft eftersom jag hade uttryckt en önskan om att få arbeta med just det. Dessutom fick jag testa att arbeta inom byggnadsteknik, med mobilitet och transportlösningar och elektrifieringar av transportsektorn.

Vid sidan av sina studier arbetade Linn på Umeå Energi. Hennes erfarenheter från ett kommunalt energibolag har varit givande, eftersom hon tack vare det har en stor förståelse för nätägare och hur elen distribueras ut till slutkunderna. Under traineeprogrammet fick Linn dessutom arbeta två månader som tekniker ute i en vindkraftpark.
– Jag märker varje dag att jag har stor nytta av tiden ute vid turbinerna. Jag förstår vad teknikerna pratar om, vilka utmaningar de brottas med och hur vi hanterar verktyg och reservdelar. Det hade nog varit svårt att få en bild av det arbetet utan att ha provat först.

Möjligheten att prova nya vägar är bara en av fördelarna som gör Siemens till en attraktiv arbetsgivare, enligt Linn. Under sommaren 2015 arbetade hon tre månader utomlands, 1,5 månad i Danmark och 1,5 månad i Tyskland.
– Mina chefer uppmuntrar mig till att resa ut i världen och i Sverige, det ger mig nya perspektiv och gör att jag blir mer erfaren. Jag fått en mentor på vårt huvudkontor i Hamburg, som ger mig kontinuerlig feedback. Tillsammans kan vi diskutera olika utvecklingsmöjligheter inom Siemens, vilket verkligen tyder på att Siemens är intresserade av mina långsiktiga planer. Är du öppen och engagerad finns verkligen alla möjligheter, det känner jag varje dag.

Energibranschen står inför stora transformationer under de kommande åren i och med omställningen till hållbara lösningar – något som engagerar Linn extra mycket.
– Här får jag stort mandat och förtroende att vara med och påverka våra erbjudanden och lösningar. Det finns en lyhördhet hos cheferna, har jag idéer och visioner så uppmuntras jag att lyfta dem, säger Linn och fortsätter:
– Det beskriver hela vår företagskultur. Cheferna uppmuntrar till balans mellan privatlivet och arbetslivet och det uppskattar jag, när jag skulle flytta förra veckan fick jag exempelvis använda en arbetsdag dag till det. Alla är måna om att medarbetarna ska må bra och det präglar hela företaget. Jag är otroligt stolt över att få arbeta på Siemens, och att få ta ett betydande karriärsteg så snart efter examen är unikt.