”Lev nu – innan du är en gammal skrutt”
29 Okt 2014 kl: 00:00

”Lev nu – innan du är en gammal skrutt”

För drygt tio år sedan bestämde sig Fredrik Eklund för att flytta till New York. Han skulle bli mäklare. Utan erfarenhet eller kontakter, vänner ­eller pengar lyckades han ta sig in i branschen. I dag säljer han våningar för miljard­belopp och syns i både svensk och amerikansk tv genom programmet Million Dollar Listing.

– 99,9 procent av alla människor lägger sina drömmar på hyllan på grund av någon slags rädsla. De tänker; ’nej, men inte kan väl lilla jag’. Så tänker inte jag.

Att ha kul, njuta och älska är istället Fredriks ­inställning till livet. Något som gett honom ett späckat, brokigt och inte minst framgångsrikt
cv. Vid 37 års ålder har han bland annat hunnit lämna en lyckad karriär som IT-entreprenör bakom sig, grundat bolaget Humany, varit IT-ansvarig på Finanstidningen, jobbat på investmentbank, skrivit en roman, spelat in porrfilm och till och med vunnit en GayVN award, ­porrindustrins mot­svarighet till en Oscar, för ”Best Solo Scene”.

– Jag tycker om att experimentera med mig själv, med vad livet har att erbjuda och på något sätt uppnå en slags visdom, en lycka och få nya ­erfarenheter. Om man tycker att livet suger är det faktiskt bara att hoppa av. Ångest är ett väldigt svenskt ord. Vi svenskar föds med så mycket skuld och skjuter vår lycka på framtiden hela tiden. Det är så sorgligt att se. Hela livet är en väntan på ­något som aldrig kommer. Stoppa det beteendet och lev nu innan du är en rynkig skrutt. Du kommer ändå inte att gå till historien. Du är bara en av miljarder myror.

”99,9 procent av alla människor lägger sina drömmar på hyllan på grund av någon slags rädsla. De tänker; ’nej, men inte kan väl lilla jag’. Så tänker inte jag”

Att Fredrik lyckats så bra med det han tagit sig an har inte bara med hans öppna inställning till ­livet att göra. Det har krävts hårt arbete. När han var ny i New York använde han sig till exempel av headhunting i den klassiska bemärkelsen: genom att träffa och bearbeta intressanta kandidater långsiktigt på luncher och frukostar. Parallellt byggde han sitt eget varumärke i svensk media och ringde alltid med sin amerikanska ­mobil för att ge intrycket ”Oj, han ringer från New York …”

– Unga mäklare drivs främst av två saker, det ena är ego och det andra är pengar. Ego kanske är något som många skulle kunna tolka negativt, men det handlar om Maslows behovstrappa – att vara nummer ett på kontoret, vinna säljtävlingar, synas, få press i media och bli älskad av kunden. Kort och gott det bekräftelsebehov som så starkt kännetecknar 80- och 90-talister.

De företag som anpassar sig, eller rent av bygger in denna nya logik i sitt DNA, kommer att vara de som klarar sig bäst i framtiden tror Fredrik. Ett av Fredriks nuvarande karriärmål är att hans firma Eklund Stockholm New York, ESNY, ska bli den mest attraktiva arbetsgivaren i branschen.

– Jag har inte startat ESNY för att tjäna pengar. Jag har startat det för att jag tycker att det är kul, för att jag vill tänja gränserna och skapa något ­historiskt.

– Det kommer aldrig att finnas något i våra ­anställdas personlighet som ligger och bubblar och som inte kommer till utlopp. Om han eller hon skulle vilja börja sälja lägenheter i Indien skulle jag stötta det. Vilken idé som helst och jag välkomnar den, det säger jag till alla. Jag brukar dessutom konstatera att: ”Den dagen du lämnar kommer jag bara att gratulera dig. För då är du förhoppningsvis så pass lojal mot mig att du ­frågar om jag vill investera i dig”.