Ledarskapsexperten: Företagen måste anpassa sig efter millennials
10 Maj 2017 kl: 00:00

Ledarskapsexperten: Företagen måste anpassa sig efter millennials

Är du född kring åren 1982 och 1995? Då är du en millennial, eller en del av generation Y, som det också kallas.

Den amerikanska ledarskapsexperten Simon Sinek pratade om just millennials i en video från Inside Quest, som snabbt blev viral. Han menar att millennials ofta kommer till en arbetsplats med orealistiska förväntningar som är svåra att tillfredsställa. Men Sinek hävdar att det inte är deras fel i grunden – och att det finns fyra huvudsakliga faktorer som påverkat generationen.

1. Föräldraskap

Många millennials har blivit curlade under uppväxten, menar Simon Sinek. De har fått höra att de är speciella och kan få vad de vill i livet utan att anstränga sig. När de sedan kastas ut i arbetslivet får de en chock och deras självbild splittras, säger Sinek.

”De enda två sakerna som inte går att tillfredsställa omedelbart är tillfredsställelse i arbetslivet och meningsfulla relationer.”

2. Teknik

Millennials har vuxit upp i en värld där de genom sociala medier och filter visar upp sin till synes perfekta värld vilket ger en skev verklighetsbild. Men det som oroar Simon Sinek mest med sociala medier är hur beroendeproblematiken inte tas på allvar, och att det i längden kan förstöra möjligheterna till meningsfulla relationer med de man faktiskt umgås med.

3. Otålighet

I dag har vi möjlighet att få våra behov tillfredsställda konstant. Som när vi beställer något på nätet och får våra varor dagen efter – eller att vi kan titta på serier och film när vi vill, var vi vill. Simon understryker det som kan tyckas vara uppenbart:

”De enda två sakerna som inte går att tillfredsställa omedelbart är tillfredsställelse i arbetslivet och meningsfulla relationer.”

För dessa två finns det inga genvägar och vissa saker behöver få ta tid, menar Simon Sinek.

4. Arbetsmiljö

Millennials är i grunden inte lata, men de har aldrig fått möjligheten att utveckla de förmågor som krävs för att hantera utmaningarna i dagens arbetsmiljö, hävdar Simon Sinek. På många företag är man dessutom inte förberedd för att tillfredsställa förväntningarna som de har. Företagen måste anpassa sig efter millenials för att ge dem chansen att utvecklas.

Här kan du se hela talet av Simon Sinek. 

Har mötts av kritik

Men den uppmärksammade videon Simon Sinek har också mötts av kritik – om att det inte går att generalisera en hel generation. Bland annat av Jared Buckely, ”Millennial Skills Coach”, som skriver i Huffington Post.

Oavsett vad som stämmer om millennials eller inte kvarstår faktum att de är nästa generation på arbetsmarknaden. Och då måste företagen kunna möta deras krav.

Tipsa oss!

Har du erfarenhet av hur det är att ge sig ut på marknaden som en millennial? Möts du av fördomar eller känner du att du stämmer in på Simon Sineks beskrivning? Mejla gärna oss på redaktion@shortcut.nu med din åsikt så kanske vi plockar upp det i en uppföljande artikel.