10 Jun 2014 kl: 00:00

Ledarskapet har tagit honom till toppen

Johan har alltid varit intresserad av teknik, något som verkar finnas i generna. Både hans pappa och bröder jobbar nämligen med ­teknik. Johan har alltid tyckt om att konstruera­ saker, men har successivt blivit mer och mer ­intresserad av ledarskap. 
 
Hur kom du in i Midroc-koncernen?
– Jag såg en annons och sökte mig till Metalock, ett av bolagen i koncernen, som konstruktör och designer. 2004 blev jag projektledare vilket innebar personalansvar, en utmaning som jag gillade. 
 
2008 slutade Johan dock på Metalock då han blev headhuntad till ett annat bolag, men lockades tillbaka något år senare då koncernchefen ringde och frågade om han ville bli General Manager. Ett jättekliv i karriären. 
– Koncernchefen hade lyssnat på de anställda som tydligen tyckte att jag var en lämplig kandidat­. Det räckte för att han skulle ta beslutet, vilket förstås är väldigt smickrande. 
 
Hur är du som ledare?
– Jag vill uppmuntra självgående medarbetare som vågar ta beslut. Det är de som vet bäst inom sina respektive kompetensområden, inte jag. Jag lägger pusslet och försöker få alla att samverka. Jag försöker lyssna mycket på alla och är lyhörd. Det moderna ledarskapet handlar mycket om att vara anpassningsbar och tillgänglig.
 
Beskriv vad du jobbar med!
– Det är väldigt olika. Jag träffar mycket kunder och har en säljande funktion. Jag flyger och far, lyssnar av och försöker hinna prata med så många med­arbetare som jag hinner. Jag försöker vara en coach där fokus på positiv feedback är en naturlig del. Det är ingen idé att skälla när man gör fel utan det är bättre att lyfta det som är bra istället. 
 
Vilken är den största utmaningen med att vara ledare i dag?
– Det är att få med sig alla mot samma mål och förstå vad olika människor triggas och motiveras av. 
 
Varför ska man som talang söka sig till er?
– Vi har ett brett register av arbetsuppgifter. Vi ger utrymme för egna initiativ och du tillåts våga utmana. Det finns ett förtroende och stöd från ledningen samt en vilja att utveckla medarbetarna, bland annat genom utbildningskonceptet Midroc Business School.
 
Har du någon yrkesmässig förebild?
– Min förebild är vår koncernledning. De har gett mig kraft att driva det jag tror på fullt ut. De har gett mig en plattform och stöttning. Vi är inte framme i allt, det tar tid att förändra. Men jag har rätt förutsättningar för att lyckas.