1 Mar 2008 kl: 00:00

Lättare att få jobb i vår

Lättare att få jobb i vår

Det ser ljust ut på arbetsmarknaden i vår: sjunkande öppen arbetslöshet, fler lediga jobb, färre långtidsarbetslösa och kortare tid i arbetslöshet.

Ams spådde en stark utveckling för jobben redan förra året, men det är inte förrän nu som resultatet börjar bli tydligt i jobbstatistiken. Antalet lediga jobb ökade med 44 000 under årets första tre veckor, vilket är 13 700 fler än under samma period året innan. Tiden det tar för en arbetslös person att hitta jobb har också sjunkit med elva dagars det sista kvartalet, skriver Pengar24.

Men samtidigt som företagen letar efter nya anställda, så är rekordmånga akademiker på jakt efter nya jobb. Bemanningsföretaget Poolias Kompetensindikator visar att 25 procent av alla akademiker söker nytt jobb just nu, vilket är en ökning med 8 procent sedan den förra undersökningen för 6 månader sedan. Allra mest sugna på nytt jobb är ekonomerna, där söker hela 36 procent nytt jobb.

Undersökningen visar också att de viktigaste kriterierna för de som söker jobb är hög lön, attraktiva arbetsuppgifter och en trivsam arbetsplats. Till skillnad mot tidigare undersökningar uppger de tillfrågade betydligt fler kriterier nu.

 Alessia Wistén