Lathund: Så tolkar du kraven i jobbannonsen
4 Maj 2015 kl: 00:00

Lathund: Så tolkar du kraven i jobbannonsen

Lina Persson är jobbcoach på Antenn och hjälper dagligen kandidater att tolka jobbannonser. Här reder hon ut vanliga begrepp och förklarar vad arbetsgivaren egentligen är ute efter.

”Finns goda möjlighet till fortsatt arbete”

Här är det alltså ett sommarjobb, en visstidsanställning eller vikariat på tapeten. Och det kan vara en gyllene inkörsport som många gånger kan leda till en fast tjänst eller åtminstone timanställning eller längre vikariat. Men tro inte att det kommer att hända per automatik bara för att du fått jobbet. Se till att prestera och visa att du är intresserad. Var tydlig och visa för din chef att du faktiskt vill att jobba kvar. Behovet finns uppenbarligen där, ligg på!

”Du är lösningsorienterad”

Det vill säga att du inte är beroende av att ha fasta rutiner utan har förmågan att tänka om och inte står handfallen om plan A går åt pipan. Du vill verkligen att lösningen ska bli bra och tar gärna tar input från andra och har lite fingertoppskänsla för vad som kan gå hem hos kollegor och chefer. Det är egenskaper som är extra viktiga om du är konsult då du inte bara representerar dig själv som kollega på plats utan även det företag du är anställd hos.

”Är du flexibel och driven med stor initiativförmåga?”

Det här betyder ofta att du person som snabbt fattar galoppen, tar för dig och ser möjligheter istället för problem. Söker du exempelvis ett jobb där arbetsuppgifterna varierar från dag till dag – och beror på vad som händer i verksamheten just då, funkar det inte om du är en person som behöver någon som håller dig i handen och backar upp minsta beslut.

”Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper”

Det här kan så klart betyda lite olika saker rent praktiskt beroende på vad arbetsgivaren vill med sin rekrytering. Vill de komplettera sin i huvudsak väldigt sociala arbetsstyrka med mer introverta och eftertänksamma personer eller vill de ha någon som sömlöst passar in i gruppen? Oavsett vad de är ute efter kan man konstatera att personliga egenskaper ofta avgör vem som i slutänden får jobbet.

”Vi söker dig som är noggrann, lättlärd och trivs med högt tempo”

Säg till exempel att du söker ett plockjobb på ett lager där du ska packa x antal lådor innan klockan 15 då leveransen går i väg. Det kräver att du inte blir ofokuserad även när du har en relativt monoton uppgift framför dig – och behåller lugnet även när klockan börjar närma sig deadline, så att allt blir rätt även när det är mycket att göra. Kanske är du till och med en sådan person som får en kick och presterar bäst under tidspress?

”Vi söker i första hand dig som har annan huvudsaklig sysselsättning i grunden…”

Här söker man företrädesvis någon som studerar, är pensionär eller deltidsanställd på annat håll. Kanske är du föräldraledig? Upprinnelsen till detta är fackliga regler som gör att man inte ska kunna anställa folk på timmar där det egentligen skulle finnas rum för en heltidstjänst. Det är också ett skydd för dig som anställd och ofta krävs intyg på att du har en annan sysselsättning för att kunna få tjänsten.

”Du är anpassningsbar och duktig på att skifta fokus mot det är viktigast för stunden”

Här vill man ha en person som kan användas till mycket och gärna vill utvecklas i sin roll. Det händer ofta att någon som kliver in i en allt-allo-roll kan få möjligheten att ta på sig nya ansvarsområden och på sikt nischa sig inom verksamheten. Om man skulle vilja det.

Gillar att ha många bollar i luften

Här ska du alltså vara stresstålig och kunna hålla mycket information i huvudet samtidigt och alltså vara duktig på att strukturera ditt eget arbete. Tänk bara på att stresstålig inte betyder att du är van att bombarderas med stress – det betyder att du ska tåla den. Det är en viktig skillnad.