Låt dina drömmar styra karriären
26 Jan 2009 kl: 00:00

Låt dina drömmar styra karriären

Många sitter och tragglar på sina jobb dagarna i ända, utan att våga satsa på sina riktiga drömmar. Kanske för att det är ett ”fint” arbete, för att det ger trygghet, eller för att de vill leva upp till sina föräldrars förväntningar.

33-åriga Soki Choi uppnådde vad hon trodde var sitt drömyrke, på ett väldigt tidigt stadium i livet. Men hon har vågat omvärdera sina mål och byta bana flera gånger sedan dess.

– Jag har haft tre olika ”karriärer” men jag ser det snarare som en framtida investering i en konkurrenskraftig jobbportfölj, fylld med olika verktyg som kommer att behövas i olika situationer, säger Soki Choi.

Som tonåring slog hon igenom som konsertpianist, en karriär som snarare uppfyllde hennes mammas mål än hennes eget. Sokis mamma ville ge dottern det hon själv aldrig fått, men som 16-åring insåg Soki Choi att det inte alls var hennes egen drivkraft som styrde henne, och hon revolterade.

– Jag tänkte att jag ville vara som Björn Borg och sluta när jag var på topp, för jag hade märkt att i takt med att motivationen tröt, blev jag också sämre på att spela piano. Det visar hur viktig lusten är!

Efter det rörde Soki Choi inte en pianotangent på sju år.

Soki Choi insåg att det inte var hennes egen drivkraft som styrde henne och revolterade.

– Min mamma lärde sig en dyrbar läxa, att aldrig lägga sig i mina karriärval. Efter den revolten har jag alltid styrts till 100 procent av mina egna drivkrafter.

Soki Chois egen dröm var att starta ett företag. Efter pianistkarriären valde Soki att plugga på Handelshögskolan. Tio år efter att hon gett upp sin första karriär, förverkligade hon sin egen dröm genom att starta telekomföretaget Blue Factory.

– Det var mitt i lågkonjunkturen år 2000. Tajmingen sammanföll med telekomindustrins värsta kris dittills, men min dröm var så pass stark att jag verkligen offrade allt för att få bolaget att överleva, trots omständigheterna.

Blue Factory blev en framgångssaga för Soki Choi. Hon fick Telekompriset 2001 och prydde omslaget på affärstidningen Forbes. Men efter några år fick Soki Choi än en gång lust att byta bana. Hon sålde sitt företag och inledde sin nuvarande karriär som forskare i fusionsteori (fusioner av universitetssjukhus) på Karolinska institutet. För att få jobb på Karolinska institutet använde Soki sig av det klassiska knepet att prata med alla i sin omgivning om drömmen. Det funkade. Hon fick kontakt med en professor som i dag är hennes handledare.

– Jag tror att alltför många människor drar sig för att berätta sin innersta dröm och förlorar då möjligheten att få hjälp utifrån. Man är rädd för att bli förlöjligad av andra och skada sin självkänsla. Rädslan är den värsta drivkraften och du måste våga för att vinna och framförallt tro på dig själv!

Soki Choi
Ålder: 33 år.
Bor: Innerstan i Stockholm.
Karriärväg: Konsertpianist. Egenföretagare. Är i dag forskare och doktorand på Karolinska institutet. Är styrelseledamot i Post- och Telestyrelsen, Bris och Ikano-banken.
Livsmål: Att ständigt utvecklas och samtidigt utveckla medmänniskor.
Drömmer om: Att vandra i Himalaya och besöka Tibet.
Bästa tips: Tro på dig själv, följ din intuition och lyssna inte på andra!