30 Okt 2009 kl: 00:00

Läs av din chef i stjärnorna – och plocka hem pluspoäng!

Väduren (21 mars – 24 april)

Din chef är född i det ultimata ledarskapstecknet. Hon eller han har ett synnerligen bra självförtroende, men tyvärr även ett starkt ego och ett oberäkneligt temperament. Kritik tas inte emot med öppna armar. Ledarstilen upplevs ofta som dominerande och hetsig och personen kan verka lite halvt maktgalen. Tråkigt lär det aldrig bli och tycker du det är roligt när det händer saker och kan lära dig att stå ut med utbrotten lär du trivas.

Så plockar du poäng: Få jobbet gjort snabbt och visa att du vågar ta risker och leda andra. Din vädurschef är dessutom inte så bra på det där med detaljer så se till att vara påläst och ha koll.

 

Oxen (21 april – 20 maj)

Oxen är praktisk, tålmodig och beslutsam och gillar att känna sig trygg. Ni strävar tillsammans lugnt och stadigt mot de uppsatta målen. Tyvärr kan trygghetsbehovet leda till enstarkt lust att ha kontroll och att ständigt vilja ha ett finger med i dina arbetsuppgifter. Slarva inte på jobbet, för då kan du få problem med denna chef. Att delegera är förmodligen ett av detta stjärnteckens största problem. Har den här personen väl bestämt sig för en sak så är det nästintill omöjligt att rubba denne. Envis är bara förnamnet.

Så plockar du poäng: Vinst är extra viktigt för oxenchefen så se till att dina projekt blir lönsamma. Se också till att du har ett välstädat skrivbord och att du inte avviker från invanda rutiner.

 

Tvillingarna (21 maj – 21 juni)

Med sina lysande tal kan tvillingchefen övertyga dig om att göra de tråkigaste arbetsuppgifterna utan att knorra, det är ju egentligen en ära och du är sååå viktig för företaget. Tänk på hur du formulerar dig när du pratar eller mejlar med denna chef eftersom hon eller han tycker att kommunikation är viktigt. Vanor och rutiner ligger inte för personen utan omväxling premieras, vilket gör att många projekt startas samtdigt och det administrativa ofta får stryka på foten.

Så plockar du poäng: Håll koll på trender inom din bransch och överför denna information till din chef. Var även vältalig och utöka ditt kontaktnät med viktiga personer samt hoppa på nya arbetsuppgifter med entusiasm så har du henne eller honom som i en liten ask.

 

Kräftan (22 juni – 22 juli)

Kräftchefen har svårt att skilja på arbete och fritid och ser de anställda som sin familj och bryr sig mycket om dessa. Utåt kan hon eller han verka hård och vara kall, men innerst inne är den här chefen väldigt känslig och kan ta hårt på kritik.

 

Så plockar du poäng: Lyssna på chefens personliga problem men försök hålla det du själv delar med dig av på en professionell nivå. Ska du argumentera för en sak så använd gärna känslor för att beskriva varför du tror på den. Gå även välklädd till jobbet och ta med bullar du har bakat.

 

Lejonet (23 juli – 23 augusti)

Den här chefen gillar att stå i centrum och att bli beundrad och upplevs som väldigt självsäker. Beröm ploppar fram lika lätt som kritik ur dennes mun och projekt drivs igenom både målinriktat och hänsynslöst. Engagemanget för jobbet brukar vara stort och personen brukar ha en stark känsla för vad som är bra för företaget och vilka personer som passar där.

Så plockar du poäng: Hjälp till att fixa roliga aktiviteter och after work på jobbet för att hamna i Lejonets goda dager och var support när datorn börjar strula då denna chef inte har full koll på teknologi. Och linda in din kritik så mycket du kan!

 

Jungfrun (24 augusti – 23 september)

Jungfruchefen är duktig på detajlarbete, förstår lätt hur saker fungerar och jobbar hårt – först på kontoret och sist hem. Hon eller han vill gärna hjälpa till och lägga sig i andras arbete. Den ständiga kritiken och förslag på förbättringar kan dock bli irriterande. Annars håller sig denna chef oftast i bakgrunden och är relativt blyg, och i pressade lägen kan nervositeten bli väldigt stor.

Så plockar du poäng: Se till att hålla deadlines och arbeta hårt för att imponera på din jungfruchef, var även nitisk när du kollar stavfel och extra mellanslag. Liksom för oxen är välstädade skrivbord viktiga.

 

Vågen (24 september – 23 oktober)

”Vad tycker du?” är förmodligen den vanligaste frågan denna chef ställer dig – hon eller han har grava problem med att bestämma sig, och ändrar sig gärna. Vågen är en sann diplomat och kommer lätt överens med alla, men detta beror kanske till stor del på att de är fruktansvärt rädda för konflikter.

Så plockar du poäng: Den här chefen gillar diskussioner så reta hennes eller hans intellekt genom att argumentera för en sak, men inte så mycket att det blåser upp till en konflikt – Vågen vill ha harmoni och balans. Kan du dessutom ta egna beslut och vara initiativrik i stället för att förstärka beslutsångesten hos denna chef kommer du bli högt uppskattad.

 

Skorpionen (24 oktober – 22 november)

Skorpionchefen är en sann problemlösare med en skarp hjärna och en orubblig vilja, hon eller han arbetar hårt och har en förmåga att kunna organisera och planera. Makt är av yttersta vikt, vilket kan leda till en hel del maktkamper, och att ge kritik är som att tala med en vägg.

Så plockar du poäng: Undvik att skvallra om medarbetare med denna chef. Se till att avsluta projekt och att de blir lönsamma så ligger du på plussidan. Ljuger du för henne eller honom kommer du aldrig få tillbaka respekten.

 

Skytten (23 november – 21 december)

Har du en chef som ofta säger lite elaka och onödiga saker är hon eller han förmodligen en Skytt. Och bara så du vet – förvänta dig ingen ursäkt. Kritik kommer rätt ut utan några krusiduller. Stora planer målas upp men någon annan än chefen får gärna ta hand om detaljerna, liksom budgetplanering, semesterlistor och annat administrativt ”krafs”. Skyttenchefen är gärna på språng och oftast impulsiv och har en stor portion humor.

Så plockar du poäng: Du har antingen vunnit högsta priset eller dragit en nitlott när det kommer till denna chef – optimistisk och glad men också ofokuserad och slarvig. Hjälp din chef att komma ihåg saker och förbli fokuserad så kammar du hem poäng.

 

Stenbocken (22 december – 20 januari)

Ordet ”omöjligt” existerar inte hos den här chefen – visionerna finns där liksom drivkraften och envisheten att få igenom dem. Det kan också innebära att den här personen tar på sig för mycket och ibland överskattar sin egen och andras förmåga. Hon eller han är en doer som vill att arbetarna ska rikta in sig på resultat. Konfliktlösning består i huvudsak av att personen går in och berättar hur allt ska lösas. Att göra karriär är viktigt, liksom status och pengar.

Så plockar du poäng: Disciplin, hårt arbete och ambition är saker som Stenbockschefen uppskattar, speciellt om du dessutom inte klagar. Hon eller han kan hjälpa dig att klättra i karriären, men akta dig för att hota dennes position. Skippa dessutom djupa urringningar och casual Fridays.

 

Vattumannen (21 januari – 19 februari)

Vattumannenchefen förändrar sig ständigt, experimentlustan är stor, liksom talangen att delegera – egentligen vill denna chef inte bestämma över någon, men väljer heller detta än att ha någon som bestämmer över den.

Så plockar du poäng: Var påläst om trender och ny teknik som sker inom din bransch. Använd logik i stället för känslor när du argumenterar för något och säg aldrig, aldrig att ”Så här kan vi inte göra eftersom vi har aldrig gjort så förut”.

 

Fiskarna (20 februari – 20 mars)

Praktik och politik brukar inte vara vara Fiskens starka sidan och egentligen är chefsrollen inte idealisk, då inte heller organisations- och beslutsförmågan är den bästa. Däremot plockar den ofta upp hur stämningen är på kontoret och är empatisk av sig och jobbar som en galning.

Så plockar du poäng: Låt denne chef luta sig mot dig och lyssna på dennes problem och farhågor. Multimedia brukar imponera på den här personen så använd det när du får tillfälle att presentera något. Och var beredd att hålla koll på dennes mötestider eller deadlines för rapporter!