1 Mar 2008 kl: 00:00

Lär dig tala inför folk

Förberedelse och träning är A och O för den ovane och nervösa talaren. Shortcut har listat några tips på hur man förbereder sig:

 1. Ta reda på vilka du vänder dig till. Vad är publiken för ålder? Vilka förkunskaper har de? Är de intresserade av ämnet? Är det ett glatt gäng eller en mer sober samling? Vilket är budskapet du vill nå fram med? När du vet vilka du ska kommunicera med kan du anpassa ton, ord och kroppsspråk för att nå fram till just den här gruppen.

 2. Disponera ditt tal. Inledningen ska väcka intresse och nyfikenhet. Framför sedan ditt budskap på ett klart och tydligt sätt, organisera dina tankar innan så att publiken alltid kan följa dina tankegångar. Avsluta med att sammanfatta vad du pratat om och om möjligt knyt ihop med inledningen på något fyndigt sätt! Öppna för frågor när du är klar.

3. Skriv ner. Klart det är bra att kunna vara spontan, bara ställa sig upp, prata avslappnat och få alla att lyssna. Men för oss dödliga är det skönt att ha en plan att gå efter. Skriv gärna ett manus, men bind inte upp dig ordagrant till det, utan skriv hellre upp stolpar på kort som du kan stödja dig på om du tappar tråden. Några tips när du skriver ner vad du vill säga:

Variera ditt språk. Det är inte fusk att använda ett synonymlexikon, det är smart! Välj ord som publiken förstår.

Använd samtalston. Låtsas att publiken är en enda person som du pratar med och berättar något intressant för.

Konkretisera. Återge anekdoter och känslor så detaljerat som möjligt. Med konkreta detaljer i ditt berättande så blir talet mer levande.

Ta hjälp av humor. Med rätt tajming kan det vara succé.

4. Öva! Stå och tala framför helkroppsspegel, spela in eller filma dig själv och tvinga dina vänner att agera publik. Tänk på att röra dig i rummet. Tala tydligt och lite högre än vanlig samtalston. Skapa ögonkontakt med några i publiken, som du känner att du får bra respons från, så känns det tryggare. Le, och även om du inte har kul, låtsas att du har det!

                     

5. Lär dig hantera din nervositet. Förbered dig fysiskt: gå på toa en stund innan, välj kläder och frisyr som får dig att känna dig bekväm och säker framför folk. Pausa ibland och andas, det är så mycket lättare att prata om man har luft i lungorna! Mentalt kan du förbereda dig med tankar som ”det ser bättre ut än det känns” och ”det gör inget om det blir lite fel”. På hedersord, ditt bultande hjärta syns inte!

Källa: Soyouwanna.com