20 Okt 2008 kl: 00:00

Lär dig slappna av och övervinn rädslan

Mikael Widerdal är diplomerad mental tränare och avspänningspedagog. Han har utformat prog¬ram med mental träning för allt från personer som har tinnitus till gravida och ryttare.

– Jag har själv aldrig ridit eller varit gravid heller för den delen, säger han. Men jag arbetar tillsammans med experter och tillför mina kunskaper till deras värld.

Genom att lyssna på en skiva och läsa i det medföljande häftet ska du själv kunna lära dig att slappna av och ta itu med dina bångstyriga känslor.

– Känslorna vinner över logiken, säger Mikael. Den del i hjärnan som styr känslorna får information lite snabbare än den där logiken styrs.

I Sverige finns till exempel inga giftiga spindlar. Inget kommer alltså att hända om en spindel springer över din hand. Den logiken är de flesta överens om, även de som är rädda för spindlar. Ändå försvinner inte deras rädsla.

Nackdelen med känslorna är att de är oberoende av tid. De färdas från dåtid till framtid utan att stoppa i nutid. Så även om du i dag kan mer om din rädsla än då den först uppstod, följer den obehagliga känslan obekymrat med in i framtiden.

– Känslor är subtila och diffusa, men om du beskriver dem i andra ord – då blir det något vi kan jobba med, säger Mikael.

Närhelst du vill kan du alltså plocka upp den där känslan och ta ner den i nuet. Hur känns den nu? Om du sätter ord på den och gör den konkret kan du också börja förändra den.

Mikael tipsar om att ge känslan en färg och sedan försvaga färgen om det är en negativ känsla eller förstärka om det är en positiv känsla. Även när du befinner dig i situationer där känslan väller över dig kan du använda samma teknik.

Om rädslan däremot hindrar dig i ditt vardagliga liv har den blivit en fobi. Även då kan du ofta reda ut ditt problem själv genom avslappningsövningarna, men det tar lite längre tid än om du skulle träffa en mental tränare.

Lyssna på Mikaels avslappningsövning här.

TEXT Kristina Hultquist, kristina.hultquist@shortcut.nu