22 Jun 2009 kl: 00:00

Lär dig släppa jobbtankarna

1 Vila kommer inte automatiskt, det är en komplicerad process som kräver kunskap. Många har tappat förmågan att försätta sig i viloläge. Slarva därför inte när du får tillfälle att återhämta dig. Stäng av telefoner och datorer och göm undan jobbrelaterade saker.

 

2 Aktivera dig. Om du snabbt vill komma ner i varv måste du anstränga dig för att bryta av från jobbet och fokusera på annat. Vissa måste komma hemifrån, medan andra vill varva ner i sitt trygga bo.

 

3 Frånvaromeddelande på telefon och automatiskt e-postmeddelande kan hjälpa dig att inte känna stress över missade samtal och mejl med utropstecken. Ingen väntar sig att du ska svara förrän den dag du har sagt att du kommer tillbaka.

 

4 Se till att få en sammanhängande semester på minst tre veckor per år. Rensa veckan innan, skriv en lista på vad du ska göra när du kommer tillbaka och gör helst inga jobbuppgifter under semestern. Det kan ta upp till en dag att koppla av efter att du svarat på ett mejl.

 

5 Tänk bort arbetet. Tänk på vad du vill göra och hur du vill ha det under din lediga tid. Genomför dina tankar till hundra procent, så att det du planerat in kan uppfylla dig så mycket att det tränger bort jobbtankarna.

 

6 Ta hjälp för att slappna av. Förstärk viloperioden med att aktivt jobba med avslappning om du inte själv lyckas släppa tankarna på jobbet. Avslappnings­övningar finns till exempel att köpa på Apoteket.

 

Källor: Du & Jobbet, CS jobb

Text Kristina Hultquist, kristina@khultquist.se?

ILLUSTRATION Malin Wigren, malin.wigren@shortcut.nu