29 Apr 2008 kl: 00:00

Lär dig hantera mardrömskollegan

Pratkvarnen

→ Se upptagen ut

Ledig tid betyder pladdertid för pratkvarnen. Lämna arbetsdokument lättillgängliga på datorn och vid skrivbordet. När pratkvarnen dyker upp dyker du djupt koncentrerad ner i dokumenten. Låtsas att du inte har upptäckt det nyanlända sällskapet.

→ Fly in i arbete eller ett möte

Säg ”jag skulle gärna vilja höra mer men jag måste bli färdig med det jag håller på med inom femton minuter”. Eller res dig snabbt från din arbetsplats och säg ”nu är det bråttom, jag ska in i ett möte om ett par minuter”, medan du med beslutsamma steg knatar iväg. Förhoppningsvis hittar pratkvarnen en annan kollega som kan förbarma sig över honom/henne.

→ Döda konversationen

Pratkvarnar har ofta inställningen att ”livet är en kamp”. Allt är besvärligt och de försöker övertyga dig om det. Håll med pratkvarnen när den sätter igång, och undvik att ställa frågor eller ge något utbyte i konversationen. Efter fem oengagerade medhåll kommer pratkvarnen att ge upp.

→ Undvik att visa känslor

Var inte entusiastisk eller ledsen när pratkvarnen dyker upp. Känslor kan få igång honom/henne.

 

Fjäskaren

Fjäskaren har behov av att få beröm av alla, framförallt chefen.

Beröm fjäskarens entusiasm och framgång, oavsett hur tveksam den är. ”Du har verkligen koll på kalkylerna!” ”Det är inte alla som jobbar fem helger i rad!” ”Du gör det bästa kaffet!”

Få fjäskaren att göra en del av ditt jobb också. Antyd att det är ett bra sätt för honom/henne att visa framfötterna inför chefen.

Undvik fjäskaren vid omorganiseringar, då kan hon/han bli osäker och fientlig.

 

Exhibitionisten

Exhibitionisten har inga gränser och ingen skam. Varenda liten personlig detalj delar hon/han med sig till resten av världen.

→ Undvik exhibitionisten på måndagar

Under helgen kommer exhibitionisten att samla på sig ännu mer opassande, personliga historier att dela med dig av. På tisdagen och onsdagen har hon/han hunnit ventilera de flesta av dem med dina kollegor.

→ Åk inte hiss med exhibitionisten

Om du ser att exhibitionisten väntar på hissen, ta trapporna. Om du redan är inne i hissen, fejka att du letar efter plånboken eller nycklarna.

→ Håll avstånd till exhibitionisten

Se till att hålla minst två kollegors avstånd till exhibitionisten under firmafester. Om den första medarbetaren smiter, har du fortfarande chans att komma undan.

Säg ”tack för att du delar med dig”

När exhibitionisten rundar av en trist och personlig historia om sin binnikemask eller senaste dröm säger du bara ”tack för att du delar med dig”. Utan mer respons från dig kommer exhibitionisten att söka sig till en mer tacksam åhörare.

 

Skvallraren

→ Se upp för varningstecken

Ett säkert tecken på en hopplös skvallrare är någon som säger ”jag borde inte berätta detta för dig…” eller ”jag har lovat att inte säga något men…”. Tillämpa samma teknik som för exhibitionisten för att rädda dig undan skvallraren.

→ Överraska

Berätta överdrivna historier för att överraska och distrahera honom från att gräva in sig i ditt verkliga privatliv. Berätta, med ett allvarligt uttryck, att du var instängd i en apbur hela helgen och hade det jättekul eller att du råkat skicka avslöjande foton till alla chefer på företaget. Ju saftigare desto bättre.

 

Källa: worstcasescenarios.com