Lär dig att ta betalt
14 Jan 2010 kl: 00:00

Lär dig att ta betalt

Mitt i ivern över att ha håvat in en stor affär är det lätt att glömma det allra viktigaste – betalningen. Men för att lyckas med ditt företag måste du kunna ta betalt.

1 Lägg dig inte på en för låg prisnivå i början. Du säljer väl bra grejer eller tjänster? Ha som mål att vara bättre än dina konkurrenter i stället för att locka med låga priser.

2 Kolla upp blivande kunder för att undvika köpare som inte betalar eller betalar för sent. Kronofogdens upplysningstelefon ger information om betalningsanmärkningar. Börja debitera dröjsmålsränta för dem som redan är dina kunder och inte betalar i tid.

3 Gör klart i förväg vad som gäller. Prata pengar redan under första mötet och se till att få överenskommelsen skriftligt.

4 Höj priserna i takt med att du och ditt företag blir mer känt. Håll också koll på omvärlden och planera in dina prishöjningar. Det mesta stiger, se till att dina priser också gör det.

5 Gör inte saker gratis bara för att du tror att det är en bra chans och kan ge något i framtiden. För att sälja in dig och bli respekterad måste du ha en prislapp på det du säljer. Dessutom anstränger du dig hårdare om du får betalt.