Lantmännen utvecklar framtidens drivmedel
26 Jun 2014 kl: 00:00

Lantmännen utvecklar framtidens drivmedel

Om du fick välja mellan att tanka bilen med bensin eller med ett drivmedel som släpper ut uppemot 95 procent mindre växthusgaser, vad hade du då valt? Lantmännen förespråkar i alla fall det senare alternativet. Lantbrukarkoncernen är tillsammans med AGA Gas i full gång med att driftsätta en helt ny anläggning för omhändertagande av koldioxid i Norr­köping vars syfte är att producera ett av världens mest klimatsmarta biodrivmedel och djurfoder.

– Trots att vi därmed minskar utsläppen med 95 procent jobbar vi vidare och driver utvecklingen framåt. Vi har ett mycket spännande projekt på gång där vi utvecklar en etanolprodukt med oöverträffbar hållbarhetsprestanda. Mer än så kan jag inte säga just nu men vi har här i Sverige en unik situation att än en gång visa att svensk miljöteknik är i framkant, säger Martin Engström.

Hållbarhetsprojekt i stort och smått

Lantmännen ägs av drygt 32 000 svenska lantbrukare och är en av Nordens största koncerner. Företaget är uppdelat i fyra divisioner: Lantbruk, Maskin, Energi och Livsmedel. Martin arbetar på Lantmännen Agroetanol som ingår i divisionen Energi, vilken är Sveriges största bioenergibolag.

– Vi finns till för att ersätta fossila bränslen med förny­elsebara alternativ. Hållbarhet är därför en naturlig del av vår vardag. Den genomsyrar hela vår verksamhet och alla våra produkter.

Tar ansvar från jord till bord

Hållbarhetssatsningarna är väl förankrade i såväl koncernledningen som på styrelsenivå och ses som en naturlig del i strategin för långsiktig lönsamhet.

– Det är naturligt för Lantmännen att prioritera hållbarhetsfrågan. Vi tar ansvar från jord till bord. Hela vägen från åkern till pumpen, säger Martin och fortsätter:

– Jag tycker verkligen att det är en förmån att få jobba på ett företag som tar miljöfrågan på allvar. Att verkligen tro på produkten du står bakom känns riktigt bra. På Lantmännen tillåts du vara nytänkande och får för­troendet och resurser att förverkliga dina idéer. Det gör Lantmännen till en attraktiv arbetsgivare för mig.