19 Dec 2008 kl: 00:00

Lämna chefskostymen hemma

I går var de dina kollegor. I dag är de din personal. Gamla som unga, erfarna som oerfarna. Bäst att ta på sig chefskostymen och visa vem som bestämmer, eller?

– Det allra viktigaste när du kommer in på ditt nya chefsjobb är att vara dig själv. Det låter som en sliten klyscha, men det är väldigt betydelsefullt. Försök inte vara den där stereotypa chefen, det funkar inte i längden, säger Peter Liljeros som är fackförbundet Ledarnas ledarskapskonsult med inriktning på unga chefer.

Peter Liljeros tycker att du redan när du blir tillfrågad om en chefstjänst ska göra en ordentlig koll av dina egna och din chefs förväntningar. Tänk på att inte tacka ja för snabbt utan att först veta precis vad jobbet innebär. Vilka förutsättningar och befogenheter får du till exempel i din nya roll och vilka resultat förväntas du åstadkomma?

Hur ska man hantera att bli chef över tidigare kollegor?

– Många verkar tro att man måste agera chef i alla lägen. Så är det i vissa situationer, men inte i alla. Ni kan ha en bra relation ändå, det blir bara en annan typ av relation. När det gäller att leda äldre, erfarna kollegor får du inte vara för driven och ta en massa beslut från början. Skynda långsamt!

Bristen på erfarenhet är kanske det som skrämmer mest, hur tacklar man det?

– Glöm inte att du har blivit tillfrågad tack vare din kompetens. Erfarenhet kommer med tiden. Dessutom har unga chefer ofta ett driv och en entusiasm som kan väga upp. Var därför inte rädd att ställa dina naiva frågor. Det kan du bara göra en gång i livet, sedan blir du erfaren.

Ebba Jemt, 30, jobbar med marknadsföring på Fortum och har snart varit chef i ett år, före dess var hon teamledare.

– Efter att ha gått en ledarskapsutbildning diskuterade jag och min chef en permanent lösning med mig som ledare för enheten. Att ta det steget kändes som naturligt och spännande.

Hur reagerade dina tidigare kollegor?

– De var positiva och det kändes rätt odramatiskt eftersom jag tidigare varit teamledare och haft det operativa ansvaret för enheten.

Text: Kristina Hultquist

Foto: Jezzica Sunmo