”Läkaryrket är en back up-plan”
10 Jun 2013 kl: 00:00

”Läkaryrket är en back up-plan”

Hon är nästan provocerande produktiv. Ulrika Nettelblad, 20, har redan hunnit få Lilla Augustpriset, samtidigt som hon skaffat sitt första barn och pluggar till läkare. Här har du chansen att inspireras av någon som vet hur man hinner med det man vill.

 

Börja med att berätta om din bok!

– Det är en novell med namnet Route 66 som ­handlar om en ­lesbisk elektriker som hämnas på sin exflickvän genom att få ett ­fantastiskt liv efter att förhållandet har tagit slut. Bidraget är hämtat ur min novellsamling som handlar om tio sätt att hämnas på ett ex.

Du pluggar till läkare i Umeå, ­skriver och har en ettåring hemma, hur går det?

– Bra, jag läser femte terminen nu och det blir bara roligare och roligare när jag märker hur mycket jag lär mig. Jag skippade några föreläsningar medan jag fick barn, men har skrivit alla tentor och har kört på sedan dess. Det har gått väldigt bra. Min fästman har varit pappaledig och man kan vara ­ganska ­flexibel när man pluggar.

 

Hur får du tiden att räcka till?

– Dels finns det en massa saker jag inte gör, jag är inte ute och festar så mycket till exempel, men sen har jag haft lite tur. Jag har lätt för att lära mig saker och behöver inte plugga lika mycket som många andra. Jag har ett bra minne och är ­effektiv när jag pluggar. Skriver gör jag när min dotter sover. Men det är också viktigt att välja en bra partner!

 

Vad har du för tips till unga med ­skrivardrömmar?

– Fundera på vad du kan prioritera bort i livet så att vardagen inte blir för stressig. Fråga dig själv vad du tycker är roligast att göra. Jag har till exempel suttit hemma många lördagskvällar och skrivit medan andra varit ute och festat. Så länge du själv är nöjd med ditt val är det finemang.

 

Vad gör du om tio år?

– Helst är jag författare då, men kanske jobbar jag som läkare på halvtid för att få lite variation. Författardrömmen har jag haft ­sedan jag var liten men läkaryrket är en väldigt rolig back up-plan!

 

Ålder: 20.

Gör: Läser femte terminen på läkarlinjen i Umeå.

Familj: Fästman och ettåriga dottern Tyra.

Aktuell: Vann Lilla Augustpriset 2012 med novellen Route 66.