Bland ämnen som behandlas på både handfasta och teoretiska sätt märks informations- och nätverkssäkerhet, molntjänster, AI, samt även mjukare aspekter som HR-relaterade och organisatoriska uppgifter. Det mesta en blivande cybersäkerhetsexpert behöver ha koll på.
Behovet som en sådan här satsning bidrar till att uppfylla är enormt. Enligt färska uppskattningar saknas det ungefär fyra miljoner cybersäkerhetsexperter globalt. Det handlar om jobb som skulle bemannas direkt, om det fanns kompetenta personer att rekrytera.
Den första omgången praktikanter från Kyndryl och Fortinet utexaminerades nyligen.
– Jag fick lära mig om praktiska arbetsuppgifter, men även om det tankesätt som behövs för att lyckas inom cybersäkerhet, säger Fidan Hasangjekaj, som studerar IT-säkerhet och har genomgått praktikantprogrammet.
– Samarbetet mellan Kyndryl och Fortinet är spännande, eftersom jag kan utforska Fortinets produkter och växa inom säkerhetsområdet tack vare den expertis Kyndryl bidrar med, säger Björn Sondal, även han en student inom IT-säkerhet som har genomgått praktikantprogrammet.
Utbildningsmaterialet från Fortinet som används i praktiksatsningen håller hög kvalitet, vilket visar sig av att det används på flera håll. Ett exempel är yrkeshögskolan TUC Sweden i Linköping som tar del av det utbildningsmaterial som är tillgängligt inom Fortinets Academic Partner Program. Fortinet är även en del av EU-kommissionens satsning på 40 miljoner euro för att erbjuda gratis utbildning inom cybersäkerhet till 75 000 personer. Satsningen ska pågå under de kommande tre åren.
I dagsläget planeras det för fullt för att ta emot nya praktikanter under hösten.
– I takt med att cyberbrott blir allt mer avancerade blir den globala bristen på säkerhetsexperter ett allt större problem. Därför gör Kyndryl denna praktiksatsning som gör viktig kompetens tillgänglig både för Sverige i stort och för enskilda företag, säger Beda Grahn, Nordenchef på Kyndryl.