Kunal, 24, blev yngsta svensken på Wall Street
6 Jul 2017 kl: 00:00

Kunal, 24, blev yngsta svensken på Wall Street

När och varför bestämde du dig för att lämna Sverige?

– Jag har aldrig velat göra saker på samma sätt som alla andra, så när jag skulle börja gymnasiet tänkte jag ”varför inte göra det utomlands?”. Jag hittade och sökte till internatskolan UWC Red Cross Nordic i Norge som har elever från nästan 100 olika länder. Åren där är nog de bästa hittills i mitt liv, jag lärde mig sjukt mycket om mig själv och om världen. Skolan hade dessutom bra kontakt med toppuniversiteten i USA och efter studenten fick jag ett stipendium till Macalester College i Minnesota. Jag hade känt länge att jag en dag skulle till USA – och framför allt drömt om New York sedan jag såg ”Ensam hemma 2” som barn.

I dag jobbar du på en investmentbank på Wall Street. Hur fick du jobbet?

– Jag pluggade ekonomi på Macalester och när vi åkte på studiebesök till Wall Street fick jag upp ögonen för investment banking och företagsanalyser. Jag kände att ”här händer det saker, här är folk hungriga och passionerade – det här vill jag också göra och bli riktigt bra på”. Sedan var det bara att försöka få ut sitt namn i New York. Som svensk utan kontakter i USA var det bara hårt jobb som gällde. Mitt mål blev att samla så många visitkort som möjligt, så jag kontaktade folk på Wall Street och bjöd dem på en kaffe mot att de delade med sig av sina insikter och erfarenheter. På det sättet träffade jag en kille som hade gått på Macalester och jobbade på investmentbanken Lazard. Han hjälpte mig att få komma på intervju och efter en lång rekryteringprocess erbjöds jag ett sommar-internship året innan jag tog examen. Det gick vägen och efter college började jag här.

”Här måste du verkligen ge allt och hela tiden leverera.”

Hur kan en dag i ditt liv se ut?

– Vissa dagar börjar jag jobba halv åtta på morgonen, andra klockan nio. Ibland kommer jag hem vid tiotiden på kvällen, ibland vid tre–fyra på natten. Det beror på var i processen jag är med en deal just då. Jag jobbar hela tiden med flera dealar parallellt och dagarna fylls av kundmöten, presentationer och en hel del Excel-arbete. De lediga timmarna på vardagar använder jag till att varva ner, träna på gymmet och läsa böcker. På helgerna går jag ut med polarna, spelar i ett fotbollslag och lever mer av ett ”vanligt” liv.

Vilken är den största skillnaden mellan den amerikanska och den svenska arbetskulturen?

– Här är det väldigt mycket mer ”cutthroat-kultur”. Du måste verkligen ge allt och hela tiden leverera, för om du inte lever upp till förväntningarna kan du få sparken – och då finns inga svenska uppsägningstider. Det är viktigt att ha bra relationer och transparenta dialoger med sina chefer för att kunna ana om något sådant är på väg att hända eller inte.

Vad gör du om tio år?

– Jag vill fortsätta jobba inom finans och bli en ännu bättre investerare. Förhoppningsvis driver jag mitt eget investmentbolag, kanske i New York eller i Stockholm.