Kultur för historianörden
26 Maj 2014 kl: 00:00

Kultur för historianörden

Den här gången har vi bett Christopher O’Regan att dela med sig av sina ­kulturfavoriter. Christopher är författare och en av Sveriges absolut främsta 1700-talskännare.  Redan under tonåren började han gräva i de svenska källarkiven och sexton år gammal ledde han sina första stadsvandringar i Gamla stan i Stockholm. I dag har Christopher gett ut fem böcker om den gustavianska tiden, medverkat i flertalet tv-inslag för SVT och gjort tusentals stadsvandringar. Här är Christophers tips till dig som vill veta mer om, och hänföras av, vår historia.

Film
Staden i mitt hjärta, av Anders Wahlgren

En smärtsamt svidande uppgörelse med Stockholms kommunpolitiker och deras hantlangare till tjänstemän, som i blint rivningsraseri förstörde en väl bevarad och vacker stadskärna från 1600-talet. Filmen är dubbelt viktig; samtidigt som den berättar om illdåden på 1950- och 60-talen är den också en skrämmande påminnelse om att historien har en otäck förmåga att upprepa sig och att samma krafter som förstörde Stockholm då fortsätter att förstöra Stockholm nu.

Bok
Den aristokratiska ligan, av Gardar Sahlberg

Den första riktiga bok jag läste; en spännande och levande skildring av mordet på Gustaf III som fick mig att inse att verk­ligheten verkligen överträffar dikten. Och den bok som kan fånga ett barns uppmärksamhet och generera ett livslångt ­intresse måste ju helt klart vara världens bästa bok.

Serie
En förlorad värld, 
av Evelyn Waugh
Den engelska 1980-talsklassikern som väl allmänt betraktas som tidernas bästa tv-serie. Att Aloysius bär drag av min egen Nalle gör inte serien sämre.